fbpx
Ciabatta

Ciabatta este o pâine italiană albă, cu coajă crocantă și miez umed și aerat. Are o formă tradițională, plată și lunguiață, asemănătoare unui papuc (de aici și denumirea sa, ciabatta). O puteți întâlni în mai multe variante: când aluatul conține doar făină și apă, este cunoscută sub numele de ciabatta integrale. Aluatul mai poate fi îmbogățit cu ulei de măsline extravirgin și chiar cu plante aromatice (oregano sau rozmarin). Iar dacă în compoziția de pâine se pune și lapte, atunci vorbim despre ciabatta latte.

Ciabatta

Ciabatta

5.0 from 2 votes
Course: pâine / chifleDifficulty: ușor
Porții

1

pâine
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timpi de dospire

4,5

ore
Timp total

40

minutes

Ingrediente

  • 300 g făină tip 650 (12-14% proteine)

  • 130 g făină tip 000 (10-11% proteine) + extra pentru masa de lucru

  • 325 g apă

  • 42 g ulei de măsline

  • 2 g drojdie uscată instant

  • 8 g sare

Cum să faceți

  • Drojdia se amestecă în apă, puneți apoi sarea și amestecați până la dizolvarea granulelor, apoi turnați uleiul.
  • Adăugați și făinurile și amestecați cu coada unei linguri de lemn, cât să omogenizați aluatul. Acoperiți cu o folie castronul și lăsați 30 de minute la dospit.
  • Apoi, cu palmele ude împăturiți aluatul ca pe plic. Acoperiți și lăsați la dospit pentru alte 30 de minute. Repetați împăturirea aluatului și dospirea de alte 2 ori.
  • După ultima împăturire lăsați aluatul la dospit pentru 2 ore, la temperatura camerei.
  • Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și modelați-l sub formă de pâine. Mai presărați ceva făină deasupra și lăsați 20 de minute, acoperit, să se odihnească, să se relaxeze fibrele de gluten.
  • Coaceți la 220 de grade 25-30 de minute. Lăsați pâinea să se răcească, pe un grătar, înainte de a o tăia.

Rețetă video

Cum testați pâinea dacă e coaptă?

  • După trecerea timpului de copt, ciocăniți fundul pâinii. Dacă sună ”a gol”, pâinea este coaptă. În caz contrar, o mai dați la cuptor câteva minute.
Tags: