fbpx

Ciorbă de varză cu afumătură

ciorbă de varză cu afumătură

Ciorba de varză cu afumătură e o rețetă simplă și gustoasă din zona Ardealului. I se mai spune și lucskos sau lucicoș. Știm că sunt mai multe versiuni ale acestei ciorbe, noi am ales una după gustul nostru. Și am folosit doar boia dulce, dar poate voi preferați boiaua iute, cum vă place!

ciorbă de varză cu afumătură

Ciorbă de varză cu afumătură

5.0 from 1 vote
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • 1/4 varză mare

  • 5 cepe verzi

  • 2 morcovi

  • 1 păstârnac

  • 1/2 țelină potrivită

  • 250 g coaste afumate

  • 50 g costiță (opțional)

  • 1 linguriță de boia dulce

  • 1 linguriță de pastă de ardei iute

  • 250 ml passata (suc gros de roșii)

  • 2 crenguțe de cimbru

  • 2 frunze de dafin

  • 1 linguriță de semințe de chimen

  • 10 boabe de piper

  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui

  • Smântână (opțional)

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Tăiați afumăturile în bucăți potrivite și rumeniți-le în uleiul încins. După ce au căpătat o crustă arămie, le scoateți pe o farfurie.
  • Puneți cepele tăiate, morcovii, țelina și păstârnacul tăiate cubulețe în grăsimea rămasă. Căliți-le 1-2 minute.
  • Adăugați afumătura, aproximativ 2 l de apă, boiaua, pasta de ardei, sucul de roșii, cimbrul, dafinul, boabele de piper și de chimen, sare și puțin piper. Lăsați să fiarbă, acoperit, 15-20 de minute.
  • După ce carnea și legumele s-au înmuiat ușor, adăugați varza tăiată fideluță și mai lăsați încă 10-15 minute pe foc, până ce varza ajunge la consistența dorită (mai moale sau mai aldente, ușor crocantă).
  • Noi am mâncat ciorba de varză cu afumătură și cu puțină smântână deasupra.

Rețetă video

Tags: