Ciorba de varză cu afumătură e o rețetă simplă și gustoasă din zona Ardealului. I se mai spune și lucskos sau lucicoș. Știm că sunt mai multe versiuni ale acestei ciorbe, noi am ales una după gustul nostru. Și am folosit doar boia dulce, dar poate voi preferați boiaua iute, cum vă place!
Ciorbă de varză cu afumătură
Porții
8
porțiiTimp preparare
15
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
45
minutesIngrediente
1/4 varză mare
5 cepe verzi
2 morcovi
1 păstârnac
1/2 țelină potrivită
250 g coaste afumate
50 g costiță (opțional)
1 linguriță de boia dulce
1 linguriță de pastă de ardei iute
250 ml passata (suc gros de roșii)
2 crenguțe de cimbru
2 frunze de dafin
1 linguriță de semințe de chimen
10 boabe de piper
1 lingură de ulei de floarea-soarelui
Smântână (opțional)
Sare
Piper
Cum să faceți
- Tăiați afumăturile în bucăți potrivite și rumeniți-le în uleiul încins. După ce au căpătat o crustă arămie, le scoateți pe o farfurie.
- Puneți cepele tăiate, morcovii, țelina și păstârnacul tăiate cubulețe în grăsimea rămasă. Căliți-le 1-2 minute.
- Adăugați afumătura, aproximativ 2 l de apă, boiaua, pasta de ardei, sucul de roșii, cimbrul, dafinul, boabele de piper și de chimen, sare și puțin piper. Lăsați să fiarbă, acoperit, 15-20 de minute.
- După ce carnea și legumele s-au înmuiat ușor, adăugați varza tăiată fideluță și mai lăsați încă 10-15 minute pe foc, până ce varza ajunge la consistența dorită (mai moale sau mai aldente, ușor crocantă).
- Noi am mâncat ciorba de varză cu afumătură și cu puțină smântână deasupra.
Rețetă video
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete