fbpx
croque madame

Rețeta a apărut în meniurile pariziene în jurul anului 1910, iar unii susțin că a apărut dintr-o întâmplare: muncitorii și-au uitat prânzul lângă un radiator încins, iar când s-au întors pentru masă, au constatat că se topise brânza. Pentru că brânza topită are un ”je ne sais quois” cuceritor, sandviciul a devenit extrem de apreciat. Dacă v-am făcut curioși, vă lăsăm și rețeta de Croque Madame, dacă vă doriți și voi un mic-dejun ca în celebrele bistrouri franțuzești.

croque madame

Croque Madame

5.0 from 1 vote
Course: gustări / aperitive, mic-dejunDifficulty: mediu
Porții

2

porții
Timp preparare

5

minutes
Timp gătire

25

minutes
Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • 4 felii de pâine toast

  • 4 felii de jambon

  • 25 g unt

  • 4 felii de brânză Gruyere/Gouda

  • 50 g cașcaval/brânză Gruyere/Gouda rase

  • 2 lingurițe de muștar simplu/Dijon

  • 2 ouă

  • Ulei de floarea-soarelui

  • Verdeață (opțional)

  • Sare

  • Pentru sos
  • 1 linguriță de făină

  • 100 ml lapte

  • 25 g unt

  • 1 lingurițe de muștar simplu/Dijon

  • 1 lingură de brânză Gruyere/Gouda rasă

  • Cimbru

Cum să faceți

  • Topește untul și unge feliile de pâine doar pe o parte. Așază-le pe un grătar și dă-le la cuptorul încins în prealabil. Lasă-le câteva minute, cât să devină aurii.
  • Pentru sos, topește untul și încorporează făina, laptele, puțin cimbru și ține pe foc, amestecând mereu, până compoziția devine cremoasă. Adaugă muștarul și brânza rasă și dă deoparte.
  • Unge feliile de pâine, pe partea mai rumenă, cu muștarul preferat, adaugă feliile de jambon, feliile de brânză și acoperă cu a doua felie de pâine. Unge-le deasupra cu 1-2 linguri cu sos, presară brânzeturile rase și mai dă la cuptor alte 10-12 minute sau până devin aurii.
  • Separat, prăjește ouăle în uleiul de floarea-soarelui și scoate-le pe un șervet de hârtie, pentru a absorbi excesul de grăsime.
Tags: