Să renunțăm la ouă în bucătărie pare un deziderat greu de atins fie pentru pentru persoanele cu o anumită condiție medicală, fie pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post. Și totuși, ouăle pot fi înlocuite cu alte produse, iar rezultatul final este similar. Nu identic, dar nicidecum de ignorat. Chiar și pentru albușul spumă este o soluție!
Chiar și cele mai simple clătite au nevoie măcar de un ou care să lege compoziția. Sau, nu. De fapt, puteți înlocui ouăle în rețete cu o varietate de alte produse, inclusiv sos de mere, semințe de in măcinate, iaurt și unele tipuri de tofu. Sau aquafaba.
Trebuie reținut însă că 1 ou mare cântărește aproximativ 60 g, așadar trebuie înlocuit acea greutate în rețetă. Înlocuitorul de ou trebuie să fie egal cu cantitatea de ou pe care o lași afară.
În plus, în funcție de rețeta pe care o avem, alegem una dintre variantele la dispoziție, pentru că nu pot fi înlocuite oricum.
Să le luăm așadar, pe rând. Cu ce poți înlocui ouăle în rețete
Cele mai comune variante pentru blaturi sau brioșe:
Piure din banane foarte coapte, pentru a fi cât mai lichide: jumătate de banană la 1 ou
Sos de mere: 4 linguri (lg) = 1 ou
Iaurt: 4 lg = 1 ou
Lapte bătut: 4 linguri la 1 ou
Oțet și bicarbonat de sodiu: 1 ou = 1 lg oțet + 1 lgță de bicarbonat de sodiu
Pentru aluat fraged sau biscuiți
Semințele de in măcinate și amestecate cu apă, devin gelatinoase. La fel și cele de chia!
1 lg semințe+3 lg de apă = 1 ou
Lapte condensat îndulcit: 4 lg= 1 ou
Brownies
Piure din banane foarte coapte, pentru a fi cât mai lichide: jumătate de banană la 1 ou
Sos de mere: 4 linguri (lg) = 1 ou
Tofu moale (silk tofu): 4 lg = 1 ou
Iaurt bine scurs de zer: 4 lg = 1 ou
Lapte bătut: 4 linguri la 1 ou
Semințe de in măcinate amestecate cu apă: 1 lg semințe+3 lg de apă = 1 ou
De asemenea
- Apa carbogazoasă poate înlocui ouăle în aluatul de clătite: 1 ou = 60 g apă carbogazoasă
- În loc de albuș de ouă: aquafaba: 1 ou = 3 lg aquafaba. Se poate bate spumă exact ca albușurile și se poate folosi la bezele
- În loc de gălbenușuri: lecitina de soia este o variantă. 1 gălbenuș = 14 g lecitină de soia (se poate cumpăra din magazinele naturiste)
- Semințele de in sau de chia hidratate în apă pot înlocui ouăle în aluaturi pentru waffe, brownies, biscuiți sau checuri ori aluaturi de pâine care conțin ou.
Pentru aluaturi mai dense:
Amidon de porumb: 1 ou = 1 lg amidon + 3 lgțe apă
Pulbere de arorut (paleo – se poate cumpăra din magazinele naturiste): 1 ou = 1 lg de arorut + 3 lgțe de apă
Agar-agar sau gelatină: 1 ou = 9 g dizolvate în 15 g de apă
Semințe chia: 1 ou = 1 lg semințe de chia + 3 lg de apă
Semințe de in măcinate, amestecate cu apă: 1 lg semințe + 3 lg de apă = 1 ou
Ulei+apă+praf de copt: 1 ou = 1 lgță ulei + 2 lg apă + 2 lgțe praf de copt
Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/egg-substitutes
https://heysunny.asu.edu/blog/when-youre-baking-run-out-eggs
https://proveg.org/five-pros/the-10-best-vegan-egg-alternatives-for-eggless-baking-and-cooking/
https://www.pccmarkets.com/taste/2013-03/egg_substitutes/