fbpx

Culmile gastronomiei în filme premiate

Este vară toridă, iar temperaturile ridicate ne țin nu doar în casă, ci și departe de bucătărie.  Iar dacă ni se face poftă de ceva bun, parcă e mai ușor să comandăm sau să mâncăm în oraș. Dar de un film bun cu chefs celebri tot ne putem bucura la noi acasă.

Chef (2014) este un film care a câștigat premiul pentru audiență și a fost numit unul dintre cele mai bune filme care au în centru mâncarea. Dacă nu l-ați văzut, vă mai spunem că este cu Scarlett Johanssen care primește niște minunate paste aglio e olio (am gătit-o și noi, o găsiți aici) apoi se alătură unui proiect de food truck. Aveți  de ales pentru pofta de mâncare și meniuri din bucătăria cubaneză!

Burnt (2015), unde Bradley Cooper este Chef Adam Jones, pe cât de talentat,  pe atât de arogant, care vrea să își deschidă restaurantul cu cea mai bună bucătărie din lume. Pe drumul spre realizarea visului, îl angajează pe un bucătar stradal care face o nebunie de pită umplută cu miel, marinată în coajă de lămâie, za’atar și iaurt. Și, poate ați trecut repede peste introducere, dar filmul este cu Bradley Cooper!

Julie & Julia (2009) este un clasic ce implică arta culinară, având la bază două povești paralele, Julie de acum și Julia Child, cea care a dus bucătăria franceză peste ocean. Sunt multe și minunate scene cu și despre mâncare, dar sosul olandez, care niciodată nu poate avea prea mult unt, ne-a amuzat teribil. Pentru că suntem perfect de acord cu eroina noastră. Iar momentul când învață să taie ceapă ca un profesionist, este de neuitat. La fel ca momentul în care încearcă să întoarcă o omletă ca pe o clătită! Sau rețeta iconică de Boeuf bourguignon… 

Amélie Poulain (2001) este o zână modernă, aparent naivă, dar foarte prezentă fără să fie deloc obositoare prin prezența ei. Datorită filmului, Café des 2 Moulins – își ia numele de la cele două Moulin Rouge și Moulin de La Galette din apropiere – și-a putut recupera din greutățile financiare. Aleasă ca locație pentru mai multe scene (aici lucrează Amélie), cafeneaua-braserie din cartierul parizian Pigalle a revenit și este acum decorată cu fotografii și obiecte care amintesc de film.

O americancă la Tokio (The Ramen Girl, 2008) este este un film de comedie-melodramă romantică  cu Brittany Murphy în rol principal, despre o fată care pleacă în Japonia și decide să învețe cum să gătească ramen, în timp ce iubitul ei este ocupat cu afacerile. Ramen este o supă de carne sau de pește ce conține tăiței. Aproape fiecare regiune din Japonia își are propria variantă de ramen, de la tonkotsu până la miso ramen din Hokkaido. Este unul dintre simbolurile gastronomiei japoneze, fiind una dintre mâncărurile favorite în ultimele decenii. Iar felul în care tradiția japoneză se împletește cu povestea de viață a tinerei, ne face seara absolut minunată!