Iaurtul este acel aliment pe care ar fi bine să-l avem mereu în frigider. De preferat, este să consumăm iaurturile simple, dar mulți dintre noi cedăm ispitei de a cumpăra și iaurturi cu fructe sau chiar cu chipsuri de ciocolată. Ce nu ar trebui să uităm este că acestea din urmă conțin și zahăr, pe care n-ar fi rău să-l reducem din alimentația de zi cu zi. Măcar acolo unde putem!
Apreciem iaurturile pentru gust, pentru textura cremoasă și ușoară, dar și pentru senzația de sațietate atunci când îl alegem pentru o gustare, între mesele principale sau la mic-dejun, unde mai are nevoie doar de cereale ori fructe de sezon. Dar iaurturile se pot transforma foarte simplu în ingredient secret într-o mulțime de rețete. Și haideți să aflăm și cum facem acest lucru!
Marinade pentru cărnuri
Indiferent de procentul de grăsime pe care îl au, iaurturile le puteți folosi pentru marinade de excepție la carne de pui, porc, miel și chiar pentru pește. Datorită acizilor și enzimelor pe care le conțin, iaurturile frăgezesc cărnurile și le dau o aromă aparte. Tot ce aveți de făcut este să țineți carnea într-un baiț format din iaurt, puțin ulei (de preferat de măsline) și condimente preț de câteva ore sau chiar și peste noapte. Obligatoriu la frigider!
Sosuri pentru salate
Reușita unei salate vine de foarte multe ori din alegerea unui sos potrivit. Iar cel pe bază de iaurt este unul dintre cele mai gustoase și ușor de făcut – iaurt simplu, ulei de măsline, oțet sau zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, sare și piper după gust. Mai puteți adăuga verdețuri tocate fin ori un cățel de usturoi zdrobit sau un ardei iute feliat, cum vă place.
Maioneză ”mai ușoară”
Chiar dacă am forțat puțin nota, ținând cont că se folosește destul de mult ulei la maioneza clasică, adăugarea a 1-2 linguri de iaurt îi conferă acesteia un gust mai plăcut și o textură mai fină. Iar dacă vreți să încercați o rețetă nouă de maioneză, vă spunem imediat ce aveți de făcut: dați pe răzătoarea fină un gălbenuș fiert tare și îl amestecați cu o linguriță de muștar, puțină zeamă de lămâie, sare și piper alb după gust și cu vreo 200 de grame de iaurt cremos, de preferat ”tip grecesc”. Și asta a fost tot!
Piure mai gustos și cremos
Vă povesteam aici care sunt cele mai faine combinații pentru piure, ce să mai adăugați în el pentru un gust aproape de perfecțiune. Între timp, pentru că ne place piureul de cartofi și îl facem destul de des, am descoperit că putem să folosim și iaurt în cantitate egală cu laptele. Important este să fie la temperatura camerei, nu abia scos din frigider. Piureul nu va fi doar mai cremos, dar și gustul vă va surprinde plăcut.
Deserturi memorabile
Două dintre cele mai apreciate deserturi de pe cumvaplace.ro au ca ingredient principal… iaurtul!
Iar dacă vă doriți un desert mai simplu, dar pe bază de iaurt, adăugați doar fructele favorite zdrobite și îl dați la congelator pentru câteva ore. Sau ați mai putea amesteca iaurtul cu miere și nuci, cum v-am arătat în această rețetă.
Foto: unsplash.com