fbpx

Cum cureți ușor fructele de coajă

 • Home
 • Utile
 • Cum cureți ușor fructele de coajă
Cum cureți ușor fructele de coajă

Fie că folosim un cuțit cu tăișul mic și ascuțit, un peeler sau chiar o banală linguriță, există totdeauna o metodă de a ne face viața mai ușoară când curățăm fructele de coajă, dacă îi urmărim pe profesioniști. Pentru că meseria lor implică zeci de kilograme de legume și fructe curățate într-o viață, sigur învață cum să o facă mai eficient.

 • Merele se curăță ușor și cu cuțitul și cu dispozitivul de curățat, dar este și mai simplu dacă începeți procedura prin a tăia capetele: la codiță și la inflorescență. Așa îl puteți ține mai ușor în mână și riscați mai puțin să alunece cuțitul spre capete și să vă tăiați. Dacă veți un dispozitiv pentru scos miezul, faceți întâi asta, apoi curățați coaja.
 • Perele se curăță foarte ușor de coajă dacă le puneți într-un vas cu apă clocotită pentru 30 de secunde. Coaja se va curăța ca la piersicile bine coapte. Pentru a scoate cotorul, este suficient să le tăiați în două pe lung și cu vârful cuțitului să extrageți sâmburii și zona mai dură a cotorului. Apoi le feliați cum doriți pentru tartă, de exemplu.
 • Portocalele și mandarinele se decojesc foarte ușor dacă le tăiați cele două capete dar nu foarte adânc, să tăiați și din fruct, doar coaja, la codiță și inflorescență. Faceți o singură tăietură în coajă, pe verticală, între cele două capete. Apoi desfaceți ca pe o carte.
 • Kiwi se curăță foarte ușor dacă nu îl curățați, de fapt. Tăiați unul dintre capete, introduceți o linguriță/lingură sau un cuțit bine ascuțit cât mai aproape de coajă și rotiți până se desprinde complet coaja de pulpa verde, apoi pur și simplu apăsați ca și cum ați strânge un tub de pastă de dinți. Miezul va ieși ușor, mai ales dacă fructul este foarte bine copt. 
 • Avocado se decojește cam la fel ca și kiwi, dar întâi tăiați-l în două jumătăți, pe lung. Prin rotire veți reuși să le desprindeți, apoi scoateți sâmburele înfigând vârful unui cuțit în el, apoi pur și simplu cu o linguriță/lingură desprindeți miezul de coajă, într-o singură bucată.
 • Mango se curăță aproape la fel: tăiați fructul în două de jur împrejurul sâmburelui mare, desprindeți cele două jumătăți, crestați miezul cu cuțitul cubulețe în interiorul cojii, apoi scoateți cubulețele cu o linguriță direct într-un bol.
 • Ananasul se așază pe tocător și i se taie capetele până la miez, apoi se ridică în picioare și cu un cuțit mare de bucătărie se taie coaja groasă pe verticală, în așa fel încât să nu pierdem foarte mult din pulpă. Dacă vreți să scăpați de cotor, ori folosiți un dispozitiv special, ori tăiați ananasul pe lung, în două, apoi scoateți cotorul cu un cuțit. Ulterior se feliază ușor.
 • Rodia nu este chiar atât de dificil de curățat dacă o tăiați în jumătăți, apoi deasupra unui vas pur și simplu loviți cu o lingură de lemn în coajă până se desprind boabele. O altă metodă arată că îi tăiați un capac, apoi pe verticală crestați fructul până la codiță, apoi desfaceți ca o stea, scoateți cotorul și deasupra unui vas, loviți coaja cu o lingură de lemn până cad boabele. Sigur că în ambele variante veți vedea că se desprinde și pielița albă și va cădea peste fruct. Dar dacă adăugați apă rece în vas, pielițele albe se vor ridica la suprafață și le veți putea scoate ușor cu o spumieră. Aici găsiți și un exemplu video.

Foto: pixabay.com