Cei mai mulți dintre noi facem cumpărăturile la final de săptămână, când avem mai mult timp. Fructele și legumele sunt perisabile și, nu de puține ori ne trezim la mijlocul săptămânii că nu le mai putem folosi fie pentru că s-au deshidratat, fie pentru că frunzele s-au înmuiat. Pentru a le menține proaspete mai mult timp, am adunat câteva soluții care merită toată atenția.
V-ați săturat să vă aruncați lămâile care s-au uscat în timp pentru că nu le-ați folosit? Scufundați-le într-un borcan cu apă și țineți-le la frigider, unde pot rezista câteva săptămâni. Din când în când, e bine să schimbați apa.
Umiditatea este un motiv important pentru care anumite fructe, precum căpșunile, zmeura ori murele, mucegăiesc și se strică. O modalitate bună de a contracara acest lucru este păstrarea lor între prosoape de hârtie. De exemplu, într-o cutie de sticlă (de preferat) sau plastic, așezați un prosop de hârtie. Deasupra puneți fructele nespălate, le acoperiți cu alt prosop și tot așa. Acoperiți cu un capac și păstrați cutia la rece.
Broccoli și conopida preferă răcoarea, dar și umezeala. Pentru a le păstra mai mult timp în frigider, le băgați tulpinile într-un vas cu apă și le acoperiți apoi ”corola” cu un prosop de hârtie umed. Asigurați-vă că schimbați apa în mod regulat și umeziți des prosopul.
Morcovii și tulpinile de apio se păstrează mai mult timp dacă le păstrați în borcane cu apă. Cum apa trebuie schimbată la câteva zile, folosiți-o pentru a uda jardinierele sau ghivecele cu flori ori legume.
Păstrați bananele mai mult timp (știut fiind cât de repede se coc) dacă le înveliți cozile în folie de aluminiu. Nu le păstrați în frigider.
Citește și TRUCURI PENTRU CURĂȚAREA TOCĂTOARELOR DE LEMN
Nu aruncați cojile bananelor pe care le-ați consumat. Le puneți într-un vas cu apă și lăsați-le să se înmoaie câteva zile. Apoi scoateți cojile de banane din apă și udați plantele din jardiniere.
Pătrunjelul, mărarul ori leușteanul sau frunzele de salată se păstrează proaspete mai mult timp dacă le înfășurați într-un prosop de hârtie bine umezit și le țineți la rece într-o pungă de plastic.
O bucată de varză poate fi păstrată mai mult timp dacă acoperiți partea tăiată cu un șervet de hârtie și o acoperiți integral în folie de plastic. Când șervețelul s-a umezit, se schimbă cu un altul și varza poate fi păstrată un timp mai îndelungat.
Ciupercile proaspete se păstrează nespălate, într-o pungă de hârtie, la rece. Umiditatea le face lipicioase.
Frunzele de leurdă, ștevie și lobodă se păstrează mai multe zile dacă le puneți cozile în borcane cu apă rece.
Castraveților nu le place umezeala. Astfel, pentru a-i păstra mai mult timp, îi înveliți în prosoape de hârtie pentru a-i feri de orice umiditate externă.
Foto: pixabay.com