fbpx

Falafel cu sos tahina

falafel cu sos tahina

Nu puțini sunt cei care au o slăbiciune pentru bucătăria Orientului. Și nouă ne place, ăsta e și motivul pentru care am făcut rețeta de falafel cu sos tahina. A fost o premieră pentru noi și chiar ne-a plăcut ce a ieșit. Vă lăsăm și vouă rețeta, dar nu înainte de a vă spune că nici nu ne așteptam să fie atât de ușor de pregătit!

falafel cu sos tahina

Falafel cu sos tahina

5.0 from 2 votes
Course: fără carne, gustare, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

10

minutes
Timp de hidratare

8 ore

Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • Pentru falafel (chifteluÈ›e de năut)
  • 245 g năut hidratat

  • 1/2 ceapă

  • 4 căței de usturoi

  • 1/2 legătură de pătrunjel

  • 1 linguriță de pudră de chimion

  • 1/2 linguriță de pudră de coriandru

  • 1/2 linguriță de fulgi de chili

  • 1/4 linguriță de bicarbonat

  • 1 lingură de pesmet (sau făină)

  • 2 linguriÈ›e de zeamă de lămâie

  • Ulei de floarea-soarelui

  • Sare

  • Piper

  • Pentru sosul tahina
  • 125 g pastă de susan (tahina)

  • 1 cățel de usturoi

  • Zeama de la 1-2 lămâi

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • Apă fierbinte

Cum să faceți

  • PuneÈ›i năutul la înmuiat în apă rece, peste noapte. A doua zi, veÈ›i constata că boabele de năut È™i-au mărit volumul. ScurgeÈ›i apa È™i clătiÈ›i boabele de năut sub jet de apă. După hidratare, veÈ›i observa cu uÈ™urință că boabele de năut au o pojghiță deasupra. Noi am dat-o jos, frecând boabele între palme. E o treabă puÈ›in laborioasă, dar pentru că eram la prima încercare a reÈ›etei, asta am făcut**.
  • PuneÈ›i boabele de năut curățate în bolul unui mixer. AdăugaÈ›i ceapa, usturoiul È™i pătrunjelul tăiate precum È™i restul ingredientelor pentru chifteluÈ›ele de năut. MixaÈ›i de câteva ori, până ajungeÈ›i la consistenÈ›a dorită, dar fără a transforma amestecul într-un piure.
  • ModelaÈ›i compoziÈ›ia sub formă de chifteluÈ›e rotunde sau plate (cum ar fi pârjoalele, de exemplu) È™i rumeniÈ›i-le în ulei foarte bine încins până devin aurii.
  • Pentru sosul tahina, amestecaÈ›i pasta de susan cu usturoiul zdrobit fin, uleiul, zeama de la o lămâie (pentru început). TurnaÈ›i treptat apă fierbinte, până sosul ajunge la consistenÈ›a dorită (mai lichid sau mai gros). ÃŽn funcÈ›ie de gust, mai adăugaÈ›i zeamă de lămâie.

Rețetă video

Sfaturi

  • **Unii spun că dacă pui în apă È™i vreo 2-3 linguri de bicarbonat, odată cu năutul, s-ar curăța mai uÈ™or acele pieliÈ›e. AlÈ›i spun că dacă mixezi foarte bine boabele de năut, necurățate, nu simÈ›i nicio diferență. Voi faceÈ›i cum credeÈ›i de cuviință!