Nu puțini sunt cei care au o slăbiciune pentru bucătăria Orientului. Și nouă ne place, ăsta e și motivul pentru care am făcut rețeta de falafel cu sos tahina. A fost o premieră pentru noi și chiar ne-a plăcut ce a ieșit. Vă lăsăm și vouă rețeta, dar nu înainte de a vă spune că nici nu ne așteptam să fie atât de ușor de pregătit!
Falafel cu sos tahina
4
porții20
minutes10
minutes8 ore
30
minutesIngrediente
- Pentru falafel (chifteluțe de năut)
245 g năut hidratat
1/2 ceapă
4 căței de usturoi
1/2 legătură de pătrunjel
1 linguriță de pudră de chimion
1/2 linguriță de pudră de coriandru
1/2 linguriță de fulgi de chili
1/4 linguriță de bicarbonat
1 lingură de pesmet (sau făină)
2 lingurițe de zeamă de lămâie
Ulei de floarea-soarelui
Sare
Piper
- Pentru sosul tahina
125 g pastă de susan (tahina)
1 cățel de usturoi
Zeama de la 1-2 lămâi
1 lingură de ulei de măsline
Apă fierbinte
Cum să faceți
- Puneți năutul la înmuiat în apă rece, peste noapte. A doua zi, veți constata că boabele de năut și-au mărit volumul. Scurgeți apa și clătiți boabele de năut sub jet de apă. După hidratare, veți observa cu ușurință că boabele de năut au o pojghiță deasupra. Noi am dat-o jos, frecând boabele între palme. E o treabă puțin laborioasă, dar pentru că eram la prima încercare a rețetei, asta am făcut**.
- Puneți boabele de năut curățate în bolul unui mixer. Adăugați ceapa, usturoiul și pătrunjelul tăiate precum și restul ingredientelor pentru chifteluțele de năut. Mixați de câteva ori, până ajungeți la consistența dorită, dar fără a transforma amestecul într-un piure.
- Modelați compoziția sub formă de chifteluțe rotunde sau plate (cum ar fi pârjoalele, de exemplu) și rumeniți-le în ulei foarte bine încins până devin aurii.
- Pentru sosul tahina, amestecați pasta de susan cu usturoiul zdrobit fin, uleiul, zeama de la o lămâie (pentru început). Turnați treptat apă fierbinte, până sosul ajunge la consistența dorită (mai lichid sau mai gros). În funcție de gust, mai adăugați zeamă de lămâie.
Rețetă video
Sfaturi
- **Unii spun că dacă pui în apă și vreo 2-3 linguri de bicarbonat, odată cu năutul, s-ar curăța mai ușor acele pielițe. Alți spun că dacă mixezi foarte bine boabele de năut, necurățate, nu simți nicio diferență. Voi faceți cum credeți de cuviință!