fbpx

Focaccia cu roșii

foccacia cu rosii

Dacă în vremuri trecute focaccia era pregătită doar de sărbători, azi însoțește mai toate antreurile italiene. Și dacă ați fi tentați să spuneți că focaccia este a italienilor, aflați că același tip de pâine este cunoscut în Franța sub numele de fougasse, iar în Spania poartă numele de hogaza. Rețeta de bază este simplă, un aluat dospit îmbogățit cu plante aromatice și ulei de măsline extravirgin. Noi, de această dată, am pregătit o focaccia cu roșii, dar nu ne vom opri la această combinație. După ce o să încercați și voi rețeta, o să ne dați dreptate!

foccacia cu rosii

Focaccia cu roșii

5.0 from 1 vote
Course: fără carne, gustare, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

25

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp dospire 1

30

minute
Timp dospire 2

30

minute
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • 500 g făină + extra

  • 350 ml apă caldă

  • 7 g drojdie uscată

  • 1 linguriță rasă de sare

  • 1 linguriță de zahăr

  • 2 linguri de ulei de măsline + extra

  • Pentru topping
  • câteva roșii cherry

  • 100 g brânză telemea/feta

  • 5 linguri de ulei de măsline

  • 1/2 linguriță de sare grunjoasă

  • 2 căței de usturoi

  • Rozmarin proaspăt/uscat

  • Oregano uscat

  • Frunze de busuioc

Cum să faceți

  • Pentru aluat, toarnă apa într-un castron și dizolvă zahărul cu drojdia uscată. Adaugă făina cernută, uleiul și sarea. Amestecă cu o spatulă și răstoarnă aluatul, lipicios în această etapă, pe masa pudrată cu făină. Frământă 10-15 minute, până când aluatul devine elastic, dar moale la atingere.
  • Pune-l într-un castron, toarnă deasupra o lingură cu ulei și unge aluatul pe toate fețele. Acoperă castronul cu o folie de plastic și lasă aluatul să crească 30 de minute.
  • În acest timp, pentru topping, taie roșiile în jumătăți. Pisează usturoiul și pune-l în uleiul de măsline, adaugă oregano uscat și amestecă bine.
  • Unge cu ulei o tavă mare de copt. Răstoarnă aluatul și întinde-l ușor cu ajutorul degetelor, acoperind toată suprafața tăvii.
  • Cu buricele degetelor formează în aluat mici găurele, la întâmplare. Unge aluatul cu amestecul de ulei și usturoi. Înfige cubulețele de brânză și roșile cherry în găurelele formate, presară sare grunjoasă, ace de rozmarin. Lasă din nou la crescut, cam 30 de minute, timp în care încinge cuptorul la 220 grade Celsius.
  • Coace 15-20 de minute sau până aluatul a căpătat o culoare apetisantă. Servește focaccia cu roșii caldă sau rece, simplă sau alături de o salată preferată, dar nu înainte de a presăra deasupra și câteva frunze de busuioc proaspăt.

Sfaturi

  • Dacă nu ai o tavă mare, împarte aluatul în două bucăți și coace-le separat. La final, după coacere, focaccia nu ar trebui să depășească 2 cm înălțime.
Tags: