Cum vă spuneam și aici, galette este o plăcintă (tartă) rustică. Aluatul ei este foarte simplu și ușor de pregătit și, mai mult de atât, poate fi folosit atât pentru rețete de galette dulci, cât și sărate. Poftă bună la galette cu caise!
Galette cu caise
Porții
8
porțiiTimp preparare
5
minutesTimp gătire
25
minutesTimp de răcire
15
minuteTimp total
30
minutesIngrediente
220 g făină
150 g unt rece, tăiat cubulețe
2 sau 3 linguri de apă foarte rece
1 ou (opțional)
500 g caise
Zahăr tos (alb sau brun)
1 plic de zahăr vanilinat
Alune/nuci zdrobite (opțional)
Sare
Cum să faceți
- Amestecați făina cu sarea și încorporați cubulețelele de unt, astfel încât să obțineți o compoziție nisipoasă (folosiți o furculiță sau blenderul). Puneți apoi gălbenușul și 2-3 linguri de apă foarte rece și mai amestecați doar cât să se lege aluatul. NU trebuie frământat! Înfoliați aluatul și dați-l la congelator 10-15 minute.
- Între timp, rupeți fructele în jumătăți într-un castron și presărați-le cu 1-2 linguri de zahăr și vanilia.
- Întindeți aluatul (noi îl întindem între două foi de copt) nu foarte subțire, cam de 5-6 mm grosime, și așezați-l în tava de copt.
- Ungeți aluatul de tartă cu o parte din albuș (va forma o crustă și nu se va înmuia foarte tare de la zeama fructelor) și puneți fructele deasupra și presărați câteva alune/nuci, dacă doriți.
- Ridicați marginile aluatului (vă puteți folosi de hârtia de copt) și ungeți-le cu ce v-a mai rămas din albuș, apoi presărați puțin zahăr. Coaceți la 200 de grade, 25-35 de minute sau până când aluatul a devenit rumen. De preferat este să lăsați tarta cu caise să se răcorească 10 minute înainte de a o tăia.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete