fbpx

Galette cu caise

Cum vă spuneam și aici, galette este o plăcintă (tartă) rustică. Aluatul ei este foarte simplu și ușor de pregătit și, mai mult de atât, poate fi folosit atât pentru rețete de galette dulci, cât și sărate. Poftă bună la galette cu caise!

Galette cu caise

5.0 from 1 vote
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

5

minutes
Timp gătire

25

minutes
Timp de răcire

15

minute
Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • 220 g făină

  • 150 g unt rece, tăiat cubulețe

  • 2 sau 3 linguri de apă foarte rece

  • 1 ou (opțional)

  • 500 g caise

  • Zahăr tos (alb sau brun)

  • 1 plic de zahăr vanilinat

  • Alune/nuci zdrobite (opțional)

  • Sare

Cum să faceți

  • Amestecați făina cu sarea și încorporați cubulețelele de unt, astfel încât să obțineți o compoziție nisipoasă (folosiți o furculiță sau blenderul). Puneți apoi gălbenușul și 2-3 linguri de apă foarte rece și mai amestecați doar cât să se lege aluatul. NU trebuie frământat! Înfoliați aluatul și dați-l la congelator 10-15 minute.
  • Între timp, rupeți fructele în jumătăți într-un castron și presărați-le cu 1-2 linguri de zahăr și vanilia.
  • Întindeți aluatul (noi îl întindem între două foi de copt) nu foarte subțire, cam de 5-6 mm grosime, și așezați-l în tava de copt.
  • Ungeți aluatul de tartă cu o parte din albuș (va forma o crustă și nu se va înmuia foarte tare de la zeama fructelor) și puneți fructele deasupra și presărați câteva alune/nuci, dacă doriți.
  • Ridicați marginile aluatului (vă puteți folosi de hârtia de copt) și ungeți-le cu ce v-a mai rămas din albuș, apoi presărați puțin zahăr. Coaceți la 200 de grade, 25-35 de minute sau până când aluatul a devenit rumen. De preferat este să lăsați tarta cu caise să se răcorească 10 minute înainte de a o tăia.