Ganache de ciocolată (sau ganaș conform dexonline) este cea mai simplă cremă pe care o puteți face atunci când aveți în plan să pregătiți un tort sau să decorați anumite prăjituri ori fursecuri. Prepararea ei nu durează mai mult de 10 minute, doar că pentru a deveni aerată și spumoasă, are nevoie de câteva ore de stat în frigider, pentru a se întări.
Ingrediente
100 g ciocolată, 50% cacao
150 ml smântână pentru frișcă
50 g unt
1 linguriță de esență de rom
Cum să faceți
- Pentru ganache, rupeți ciocolata în bucățele.
- Încălziți smântâna până ajunge la temperatura de fierbere, fără s-o dați în clocot, și turnați-o peste ciocolată. Lăsați deoparte, fără să amestecați, 2-3 minute, apoi omogenizați cu ajutorul unui tel.
- Adăugați untul și aroma, amestecați până obțineți o cremă fină.
- Lăsați să ajungă la temperatura camerei, acoperiți vasul cu o folie și dați-l la rece 2-3 ore.
- După ce amestecul s-a răcit/întărit bine, mixați câteva minute, doar până obțineți o cremă aerată și foarte fină.
E bine să știți!
Dacă folosiți o ciocolată cu conținut mai mic de cacao (sub 50%), folosiți o cantitate de smântână egală cu cea de ciocolată. Adică la 100 g de ciocolată folosiți 100 ml smântână pentru frișcă.
Ganache se poate transforma ușor în glazură, extrem de potrivită pentru un tort, de exemplu. Sau pentru a îmbrăca o prăjitură cu foi. În acest caz, preparați ganache-ul din două părți de smântâna la o parte de ciocolată.