fbpx

Ganache de ciocolată

Ganache de ciocolată (sau ganaș conform dexonline) este cea mai simplă cremă pe care o puteți face atunci când aveți în plan să pregătiți un tort sau să decorați anumite prăjituri ori fursecuri. Prepararea ei nu durează mai mult de 10 minute, doar că pentru a deveni aerată și spumoasă, are nevoie de câteva ore de stat în frigider, pentru a se întări.

Ingrediente

  • 100 g ciocolată, 50% cacao

  • 150 ml smântână pentru frișcă

  • 50 g unt

  • 1 linguriță de esență de rom

Cum să faceți

  • Pentru ganache, rupeți ciocolata în bucățele. 
  • Încălziți smântâna până ajunge la temperatura de fierbere, fără s-o dați în clocot, și turnați-o peste ciocolată.  Lăsați deoparte, fără să amestecați, 2-3 minute, apoi omogenizați cu ajutorul unui tel. 
  • Adăugați untul și aroma, amestecați până obțineți o cremă fină. 
  • Lăsați să ajungă la temperatura camerei, acoperiți vasul cu o folie și dați-l la rece 2-3 ore. 
  • După ce amestecul s-a răcit/întărit bine, mixați câteva minute, doar până obțineți o cremă aerată și foarte fină.

E bine să știți!

Dacă folosiți o ciocolată cu conținut mai mic de cacao (sub 50%), folosiți o cantitate de smântână egală cu cea de ciocolată. Adică la 100 g de ciocolată folosiți 100 ml smântână pentru frișcă.

Ganache se poate transforma ușor în glazură, extrem de potrivită pentru un tort, de exemplu. Sau pentru a îmbrăca o prăjitură cu foi. În acest caz, preparați ganache-ul din două părți de smântâna la o parte de ciocolată.

Tags: