Ne-a făcut cu ochiul acest desert cu gutui însiropate, o rețetă tradițională din Turcia, cel mai mare cultivator mondial al acestor fructe. Rețeta este simplă de tot, dar are un timp de gătire îndelungat. Pentru culoare, am adăugat sosului niște flori de hibiscus, dar le puteți înlocui cu fructe uscate sau plante medicinale de culoare roșie.
Gutui însiropate
Porții
4
servingsTimp preparare
10
minutesTimp gătire
1
hourTimp total
1
hour10
minutesIngrediente
2 gutui
150 g zahăr tos
6 cuișoare
500 ml apă
2 linguri de suc de lămâie
1 lingură cu flori de hibiscus (sau fructe deshidratate de zmeură ori căpșuni)
1 baton de scorțișoară
Smântână groasă (sau frișcă bătută)
Nuci
Cum să faceți
- Tăiați gutuile spălate în jumătate și scoateți miezul. Păstrați semințele pentru mai târziu. Acum curățați coaja gutuilor și o puneți și pe ea deoparte. Stropiți fructele cu zeama de lămâie.
- Într-un vas de gătit cu bază mai groasă, așezați cojile de gutui astfel încât să acoperiți întreaga suprafață. Apoi puneți florile de hibiscus (le puteți cumpăra din magazinele naturiste sau din cele cu profil oriental), jumătățile de gutui cu partea curățată în sus, presărați zahărul uniform peste fructe, adăugați semințele păstrate, batonul de scorțișoară, cuișoarele și apa.
- Aduceți totul la fiert, acoperiți cu un capac și lăsați focul la mic. Lăsați să fiarbă 30 de minute, apoi întoarceți gutuile. Se mai lasă la fiert, acoperit, la foc mic, încă 30 de minute sau până când gutuile s-au înmuiat.
- Opriți focul și lăsați gutuile să se răcească în tigaie. Odată cu răcirea, siropul se va îngroșa mai mult și se mai închide la culoare.
- Puneți câte o jumătate de gutuie pe fiecare farfurie, adăugați câte o lingură de smântână sau frișcă (turcii folosesc caimac) și presărați nucă zdrobită. Sau fistic măcinat, dacă vă place.
Tags: gutui
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete