fbpx

Gutui însiropate

gutui însiropate

Ne-a făcut cu ochiul acest desert cu gutui însiropate, o rețetă tradițională din Turcia, cel mai mare cultivator mondial al acestor fructe. Rețeta este simplă de tot, dar are un timp de gătire îndelungat. Pentru culoare, am adăugat sosului niște flori de hibiscus, dar le puteți înlocui cu fructe uscate sau plante medicinale de culoare roșie.

gutui însiropate

Gutui însiropate

5.0 from 2 votes
Course: DesertDifficulty: ușor
Porții

4

servings
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

1

hour 
Timp total

1

hour 

10

minutes

Ingrediente

  • 2 gutui

  • 150 g zahăr tos

  • 6 cuișoare

  • 500 ml apă

  • 2 linguri de suc de lămâie

  • 1 lingură cu flori de hibiscus (sau fructe deshidratate de zmeură ori căpșuni)

  • 1 baton de scorțișoară

  • Smântână groasă (sau frișcă bătută)

  • Nuci

Cum să faceți

  • Tăiați gutuile spălate în jumătate și scoateți miezul. Păstrați semințele pentru mai târziu. Acum curățați coaja gutuilor și o puneți și pe ea deoparte. Stropiți fructele cu zeama de lămâie.
  • Într-un vas de gătit cu bază mai groasă, așezați cojile de gutui astfel încât să acoperiți întreaga suprafață. Apoi puneți florile de hibiscus (le puteți cumpăra din magazinele naturiste sau din cele cu profil oriental), jumătățile de gutui cu partea curățată în sus, presărați zahărul uniform peste fructe, adăugați semințele păstrate, batonul de scorțișoară, cuișoarele și apa.
  • Aduceți totul la fiert, acoperiți cu un capac și lăsați focul la mic. Lăsați să fiarbă 30 de minute, apoi întoarceți gutuile. Se mai lasă la fiert, acoperit, la foc mic, încă 30 de minute sau până când gutuile s-au înmuiat.
  • Opriți focul și lăsați gutuile să se răcească în tigaie. Odată cu răcirea, siropul se va îngroșa mai mult și se mai închide la culoare.
  • Puneți câte o jumătate de gutuie pe fiecare farfurie, adăugați câte o lingură de smântână sau frișcă (turcii folosesc caimac) și presărați nucă zdrobită. Sau fistic măcinat, dacă vă place.
Tags: