
Lahmacun (se citește lah-ma-giun) sau pizza turcească își are originile în Armenia și are la bază un aluat dospit, crocant și foarte fin, uns cu un strat de carne foarte bine condimentată și aromată. Chiar dacă vă spuneam că i se mai spune și pizza, brânza nu își are locul în rețetă. De încercat rețeta, neapărat!

Lahmacun
10
porții25
minutes20
minutes120
minute45
minutesIngrediente
- Pentru aluat
700 g făină, de preferat tip 650
10 g drojdie uscată
350 ml apă călduță
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de zahăr
3 lingurițe de sare
- Pentru umplutură
500 g carne tocată (noi am folosit un amestec de carne de vită și oaie)
1 ardei gras verde
1 ardei iute verde
2 roșii
1 ceapă
3 fire de ceapă verde
1 cațel de usturoi
1 lingură de pastă de roșii/ardei
1 linguriță de boia dulce
1 linguriță de boia iute
1 linguriță de chimion
3 fire de pătrunjel verde
Fulgi de ardei iute (sau pul biber)
Sare
Piper
- Pentru decor
Pătrunjel verde
Lămâie
Roșie
Cum să faceți
- Pentru aluat, amestecați toate ingredientele și apoi frământați câteva minute. Dacă folosiți un robot, vă va fi mult mai ușor. Acoperiți și lăsați la dospit 90-120 de minute, într-un loc călduț.
- Pentru umplutură, tăiați cât mai mărunt ardeii, roșiile, cepele, pătrunjelul verde și adăugați-le peste carnea tocată. Puneți mirodeniile și amestecați fie cu o lingură de lemn, fie cu mâinile. Acoperiți cu o folie și dați la frigider până ce crește și aluatul.
- După ce aluatul a dospit, l-am împărțit în două, pentru că am ales să facem lahmacun în tăvile mari, de cuptor. Dar dacă doriți, puteți împărți aluatul în 10-12 bucăți și faceți mai multe pizze turcești.
- Important este să întindeți aluatul cât mai bine, apoi îl așezați pe tavă. Noi am folosit și hârtie de copt.
- După ce ați întins blatul, puneți deasupra un strat de carne, nu gros, și dați la cuptor, la 180 de grade, doar câteva minute, 15-20 minute. Când e copt, blatul va căpăta o culoare rumenă, iar aromele cărnii vor ”inunda” bucătăria!
- După ce ați scos tava din cuptor, decorați cu pătrunjel verde, felii de roșie și stropiți cu zeamă de lămâie.