Cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești de post pe care am făcut-o. Aluatul trebuie bine frământat, să devină foarte fin, omogen și elastic. Ajutorul mixerului a fost neprețuit. Dacă nu țineți post, vă recomandăm și rețeta de mucenici moldovenești cu aluat pufos, de cozonac.
Mucenici moldovenești de post
Porții
10
bucățiTimp preparare
30
minutesTimp gătire
15
minutesTimp de dospire
90
minuteTimp total
45
minutesIngrediente
150 g nucă
2-3 linguri de miere
- Pentru aluat
500 g făină
250 ml de apă călduță
7 g drojdie uscată
4 linguri de zahăr
50 ml ulei de floarea-soarelui + extra pentru masa de lucru
Coaja rasă de la o lămâie (netratată)
1 lingură de esență de vanilie
1/2 linguriță de sare
- Pentru sirop
150 ml de apă
7 linguri de zahăr
1 lingură de esență de vanilie (sau esență de rom)
1 baton de scorțișoară
Coajă de portocală (netratată)
Cum să faceți
- Porniți mixerul, la viteză medie, și după ce aluatul începe să se formeze puneți uleiul și, la nevoie (dacă aluatul este prea uscat), puneți câte o lingură de apă călduță.
- Frământați până când aluatul devine fin și elastic. La noi a durat 15 minute. Scoateți aluatul într-un castron uns cu ulei și puneți-l la crescut o oră, într-un loc călduț.
- Între timp, rumeniți și sfărâmați nucile cât de fin doriți. Puneți la fiert și siropul compus din apă, zahăr, scorțișoară și coji de portocală. După ce a dat 2-3 clocote, luați vasul de pe foc și adăugați vanilia (sau romul, dacă-l preferați).
- Puneți aluatul dospit pe blatul de lucru uns cu ulei și tăiați-l în 10-11 bucăți. Le modelați sub formă de suluri, formați opt-urile și le așezați pe tava tapetată cu hârtie de copt. Ungeți aluatul cu ulei și mai lăsați să dospească 30 de minute.
- Coaceți la 200 de grade pentru 15-20 de minute – mucenii să devină aurii și să rămână moi la atingere.
- Cu atenție, să nu vă frigeți, înmuiați mucenicii fierbinți în siropul călduț, îi ungeți cu miere și presărați deasupra nucă.
- Dacă vă mai rămân pentru a doua zi, vă recomandăm să țineți mucenii moldovenești de post într-o pungă bine sigilată, să nu se usuce.
Rețetă video
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete