fbpx

Mucenici moldovenești de post

Cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești de post pe care am făcut-o. Aluatul trebuie bine frământat, să devină foarte fin, omogen și elastic. Ajutorul mixerului a fost neprețuit. Dacă nu țineți post, vă recomandăm și rețeta de mucenici moldovenești cu aluat pufos, de cozonac. 

Mucenici moldovenești de post

5.0 from 1 vote
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

10

bucăți
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

15

minutes
Timp de dospire

90

minute
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • 150 g nucă

  • 2-3 linguri de miere

  • Pentru aluat
  • 500 g făină

  • 250 ml de apă călduță

  • 7 g drojdie uscată

  • 4 linguri de zahăr

  • 50 ml ulei de floarea-soarelui + extra pentru masa de lucru

  • Coaja rasă de la o lămâie (netratată)

  • 1 lingură de esență de vanilie

  • 1/2 linguriță de sare

  • Pentru sirop
  • 150 ml de apă

  • 7 linguri de zahăr

  • 1 lingură de esență de vanilie (sau esență de rom)

  • 1 baton de scorțișoară

  • Coajă de portocală (netratată)

Cum să faceți

  • Porniți mixerul, la viteză medie, și după ce aluatul începe să se formeze puneți uleiul și, la nevoie (dacă aluatul este prea uscat), puneți câte o lingură de apă călduță.
  • Frământați până când aluatul devine fin și elastic. La noi a durat 15 minute. Scoateți aluatul într-un castron uns cu ulei și puneți-l la crescut o oră, într-un loc călduț.
  • Între timp, rumeniți și sfărâmați nucile cât de fin doriți. Puneți la fiert și siropul compus din apă, zahăr, scorțișoară și coji de portocală. După ce a dat 2-3 clocote, luați vasul de pe foc și adăugați vanilia (sau romul, dacă-l preferați).
  • Puneți aluatul dospit pe blatul de lucru uns cu ulei și tăiați-l în 10-11 bucăți. Le modelați sub formă de suluri, formați opt-urile și le așezați pe tava tapetată cu hârtie de copt. Ungeți aluatul cu ulei și mai lăsați să dospească 30 de minute.
  • Coaceți la 200 de grade pentru 15-20 de minute – mucenii să devină aurii și să rămână moi la atingere.
  • Cu atenție, să nu vă frigeți, înmuiați mucenicii fierbinți în siropul călduț, îi ungeți cu miere și presărați deasupra nucă.
  • Dacă vă mai rămân pentru a doua zi, vă recomandăm să țineți mucenii moldovenești de post într-o pungă bine sigilată, să nu se usuce.

Rețetă video

Tags: