
9 martie este ziua celor 40 de sfinți (40 de mucenici de la Sevastia), o sărbătoare mult așteptată. În funcție de zona geografică, se pregătesc mucenici fierți sau muntenești și mucenici copți sau moldovenești.
Noi am ales să pregătim mucenici moldovenești, cu aluat pufos, aromatizat cu coajă de portocală și lămâie. Cum i-am făcut, vedeți în rețeta video de mai jos.

Mucenici moldovenești
Porții
12
bucățiTimp preparare
40
minutesTimp gătire
15
minutesTimp dospire
1
orăTimp total
55
minutesIngrediente
- Pentru aluat
440 g făină + extra pentru masa de lucru
2 ouă + 1 ou pentru uns
7 g drojdie uscată instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
240 ml lapte călduț
60 g unt topit
1 plic de zahăr vanilat
3 linguri de zahăr
Coaja de la o portocală
Coaja de la o lămâie
Sare
- Pentru sirop
500 ml apă
200 g zahăr
1 baton se scorțișoară
Coajă uscată de portocală
- Extra
200 g nuci
Miere
Cum să faceți
- Cerneți făina în castron, adăugați zahărul, vanilia, coaja de citrice, sarea și drojdia uscată, amestecați.
- Adăugați laptele, ouăle, și începeți să frământați cât se se formeze aluatul.
- Încorporați apoi untul topit, ușor călduț, și frământați fie cu robotul, fie cu mâinile. În final, aluatul devine omogen, elastic și fin ca textură. Cu robotul am frământat aproximativ 20 de minute. Dacă aluatul este foarte lipicios, adăugați o lingură (nu cu vârf) de făină. În final, lăsați aluatul deoparte 10 minute.
- Între timp, puteți pregăti siropul. Puneți toate ingredientele la fiert și după ce a dat 1-2 clocote, acoperiți vasul cu o farfurie până în momentul în care îl veți folosi.
- Noi am preferat să rumenim nucile, pentru un plus de aromă și gust, așa că am încins o tigaie și le-am ținut pe foc 3-4 minute. Dacă preferați nucile crude, săriți peste acest pas.
- Pudrați masa de lucru cu făină și răsturnați aluatul. Dați-i o formă de sul și împărțiți-l în 10-12 bucăți.
- Modelați fiecare bucată de aluat sub formă de sul și dați-i forma de 8. Așezați mucenicii formați pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând un spațiu între ei.
- Acoperiți tava cu un șervet de bumbac și lăsați aluatul să crească o oră. După trecerea timpului, ungeți mucenicii cu ou bătut.
- Coaceți la 180 de grade, căldură sus-jos (fără ventilație), aproximativ 15-20 de minute sau până când mucenicii au căpătat o culoare rumenă.
- Scoateți tava și lăsați mucenicii să se răcorească 10 minute. Îi ungeți cu siropul călduț, apoi cu miere și presărați nuca coaptă și măcinată (dar nu foarte fin). Dacă preferați mucenicii foarte însiropați, turnați siropul rămas deasupra lor.
Rețetă video
Sfaturi
- Dacă folosiți drojdie proaspătă, amestecați-o cu 2 linguri de zahăr (din cele 3) și cu 80 ml de lapte (din cei 240 ml). Lăsați să se activeze aproximativ 10-15 minute, apoi turnați maiaua peste făină și încorporați restul ingredientelor.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete