
Cunoscut sub numele de estragon în franceză și germană, tarragon în engleză, dragone în italiană, esutoragon în japoneză și long hao în chineză, tarhonul aromatizează mâncărurile și aduce un strop de sănătate organismului.
Artemisia dracunculus, pe numele lui oficial, tarhonul este o plantă perenă cu frunze verzi lucioase și flori galbene, întâlnită pe scară largă în Eurasia și America de Nord. Numele popular al tarhonului este ”iarba dragonului” și mai merită spus că numele lui oficial vine din limba greacă și înseamnă exact șarpe sau dragon, fiind legat de o superstiție larg răspândită conform căreia tarhonul putea ține la distanță aceste creaturi periculoase. Rădăcinile răsucite, în formă spiralată ale plantei erau asociate, de asemenea, cu dragonii.
Se crede că își are originea în regiunea Asiei Centrale și este cultivat în cea mai mare parte pentru frunzele sale aromate, folosite în principal în bucătăriile mediteraneene. Are un gust subtil ce amintește, puțin, de anason și se potrivește bine cu mâncăruri precum pește, carne de vită, pui, sparanghel, ouă și supe-ciorbe.
Dar tarhonul are un nivel ridicat de antioxidanți și fitonutrienți care ajută la menținerea sănătății și, de asemenea, este un adjuvat în tratamentul diferitelor afecțiuni.
2 grame de tarhon uscat (o lingură) conțin:
- 5 calorii
- 1 g carbohidrati
- Mangan: 7% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Fier: 3% DZR
- Potasiu: 2% DZR
Beneficii
- poate ajuta la scăderea zahărului din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și a modului în care corpul dumneavoastră metabolizează glucoza
- provine din grupul de plante Artemisia, cunoscute pentru efectele ușor sedative, care ajută la îmbunătățirea calității somnului
- conține doi hormoni care controlează apetitul: leptina și grelina
- în medicina tradițională a fost folosit și pentru a trata dureri cronice
- uleiurile esențiale din tarhon sunt o alternativă la aditivii alimentari chimici sintetici: pot inhiba stafilococul auriu și E. Coli
Poate fi folosit proaspăt, adăugat înainte de servire, alături de:
- ouă omletă sau prăjite
- garnitură lângă puiul prăjit sau în clasicul francez poulet à l’estragon
- în sosuri de pesto sau aioli, dar și adaos la maioneză
- alături de salate
- la pește: somon sau ton
- amestecat cu ulei de măsline pentru a stropi legumele prăjite călite în unt
- în sosurile pentru carne, pește sau fructe de mare
- francezii îl folosesc pentru aromatizarea supelor, în Europa de Est este folosit la ciorbe
- frunzele și lăstarii pot fi utilizati în medicina naturistă sub formă de infuzie, macerat cu oțet, tinctură, ulei esențial
Noi vă propunem trei ciorbe tradiționale cu tarhon:
Conservare
- Frigider: câteva zile, într-un prosop de hârtie sau o cârpă umedă
- Congelator: tăiați frunzele și puneți-le într-o tavă pentru cuburi de gheață, acoperindu-le cu apă. Apoi închideți cuburile de gheață într-o pungă de plastic.
- În oțet de 9 grade, cu sare, la rece
Surse documentare:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tarhon
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-661/tarragon
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=estragon_nu
https://infosante24.com/8-avantages-et-utilisations-surprenants-de-lestragon/
Foto: pixabay.com