Pasta de măceșe este cel mai laborios produs ce se poate obține din aceste fructe și nu mulți au răbdare să o prepare. Dar este atât de fină și gustoasă încât merită fiecare minut de muncă. Visăm cu ochii deschiși la niște clătite! Și la niște gogoși umplute cu pastă de măceșe! Așa-i că v-am făcut poftă?
Pastă de măceșe
Servings
4
borcane/380 mlPrep time
2
hoursCooking time
40
minutesTimp total
2
hours40
minutesIngrediente
1,6 kg măceșe proaspete
1 lamâie
400 g zahăr tos alb
Cum să faceți
- Spălați fructele proaspete în multe ape și le îndepărtați pe cele înnegrite. Dacă unele sunt mai moi, nu le aruncați, le folosiți.
- Le puneți apoi într-o oală încăpătoare și turnați deasupra apă rece, cât să depășească fructele cu 2-3 degete. Le puneți la fiert și le țineți pe foc până când le puteți strivi ușor cu dosul unei linguri de lemn. În timpul fierberii, îndepărtați spuma care se formează.
- După ce măceșele s-au înmuiat, stingeți focul. Acum începe partea cea mai dificilă: trecerea măceșelor prin sită.
- Cu răbdare, puneți câte un polonic de măceșe (cu tot cu lichid) în sita fina așezată deasupra unui vas/castron. Cu dosul unei linguri de lemn, treceți prin sită toate măceșele. Nu vă ascundem că acest pas ar putea dura spre 2 ore.
- Din 1,6 kg măceșe fierte, am obținut 1 kg de pastă fină de măceșe, destul de densă.
- Am diluat pasta de măceșe cu 400 ml de apă, până am ajuns la consistența dorită.
- Am adăugat 400 g de zahăr (proporția de zahăr este de 250-500 g zahăr la 1 kg de pastă, în funcție de cât de dulce vă place gustul) și zeama de la o lămâie și am pus pasta de măceșe la fiert pentru 20-25 de minute, amestecând foarte des.
- Turnați pasta în borcane sterilizate în prealabil, sigilați-le și le întoaceți cu capacul în jos. Noi le-am lăsat până a doua zi, când le-am pus în cămară.
Tags: măceșe
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete