fbpx

Piure de cartofi cu ceapă caramelizată

piure de cartofi cu ceapă caramelizată

Dacă vă place piureul de cartofi și n-ați refuza nici ceapa caramelizată, atunci vă recomandăm cu toată căldura combinația dintre cele două. O puteți mânca simplă, ca fel principal, dar piureul de cartofi cu ceapă caramelizată se potrivește perfect lângă o bucată de somon pe grătar sau o friptură de porc la cuptor. Poftă bună vă dorim!

piure de cartofi cu ceapă caramelizată

Piure de cartofi cu ceapă caramelizată

5.0 from 2 votes
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

6

porții
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp total

50

minutes

Ingrediente

  • 1.3 kg cartofi, tăiaÈ›i în cubuleÈ›e

  • 5 linguri de ulei de măsline

  • 120 ml lapte călduÈ›

  • Sare

  • Piper

  • Pentru ceapa caramelizată
  • 2 linguri de ulei de măsline

  • 5 cepe mari, tăiate solziÈ™ori

  • Rozmarin

  • Oregano (sau cimbru)

  • 1 lingură de oÈ›et balsamic

Cum să faceți

  • Pentru ceapa caramelizată, încingeÈ›i 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu. AdăugaÈ›i ceapa È™i un praf de sare È™i gătiÈ›i, amestecând des, până când se caramelizează – aproximativ 20 de minute.
  • AdăugaÈ›i ierburile È™i oÈ›etul balsamic È™i mai È›ineÈ›i pe foc 2-3 minute. Dacă amestecul de ceapă pare uscat, adăugaÈ›i câte un strop de apă până capătă consistenÈ›a unei dulceÈ›i.
  • Pentru piureul de cartofi, puneÈ›i o oală cu apă È™i sare la fiert. AdăugaÈ›i cartofii È™i fierbeÈ›i timp de 15-20 de minute sau până când furculiÈ›a îi pătrunde uÈ™or. ÃŽi scurgeÈ›i bine în final.
  • ZdrobiÈ›i cartofii È™i încorporaÈ›i uleiul de măsline È™i laptele. CondimentaÈ›i cu sare È™i piper după gust.
  • ÃŽn momentul servirii, fie puneÈ›i piureul pe un platou È™i îl acoperiÈ›i cu ceapa caramelizată, fie îl împărÈ›iÈ›i pe farfurii, în porÈ›ii individuale.

Rețetă video

Tags: