fbpx

Piure de cartofi cu mâncare de linte

piure de cartofi cu mâncare de linte

Lintea este un aliment pe cât de simplu, pe atât de valoros pentru sănătate. Este o sursă importantă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine (fosfor, fier, magneziu, zinc și B-uri). Și nu are atât de multe calorii, doar 116 la 100 g, este sățioasă și ușor digerabilă. Pentru rețeta de piure de cartofi cu mâncare de linte am folosit conservele, foarte practice mai ales când nu vrei să stai prea mult timp în bucătărie.

piure de cartofi cu mâncare de linte

Piure de cartofi cu mâncare de linte

5.0 from 2 votes
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

35

minutes
Timp total

55

minutes

Ingrediente

  • Pentru mâncarea de linte
  • 2 conserve de linte

  • 2 morcovi, tăiați cubulețe

  • 1 fir de țelină (sau de apio, dacă aveți)

  • 1 ceapă, tăiată mărunt

  • 3 linguri de ulei de floarea-soarelui (sau de măsline, dacă-l preferați)

  • 1 linguriță de muștar (opțional)

  • Pătrunjel verde

  • Cimbru

  • 2 linguri de oțet balsamic

  • 1 frunză de dafin

  • Sare

  • Piper

  • Pentru piureul de cartofi (skordalia)
  • 400 g cartofi

  • 5 caței de usturoi

  • 3 linguri de ulei de măsline

  • 1 lamâie

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Tăiați cartofii în cuburi potrivit de mari și îi puneți la fiert în apă cu sare și 2 căței de usturoi. După ce puteți străpunge cartofii ușor cu furculița, îi scurgeți și păstrați o cană din apa în care au fiert.
  • Îi zdrobiți cu pasatorul, de preferat este să nu folosiți mixerul, caz în care piureul devine cleios. Adăugați usturoiul bine zdrobit, uleiul, sare, piper și zeamă de lămâie după gust. Amestecați și țineți piureul la cald. Dacă vă place un piure mai subțire, folosiți câte puțin din apa păstrată, până ajungeți la consistența dorită.
  • Cât timp fierb cartofii, pregătiți mâncarea de linte. Căliți ceapa, firul de țelină tăiat potrivit și morcovii în ulei până devin mai moi. Adăugați dafinul, cimbru și boabele de linte bine scurse și un pahar cu apă, cât să se poată forma sosul și să fiarbă legumele. Lăsați să fiarbă 10-15 minute, astfel încât lintea să devină cremoasă.
  • Puneți, la final, muștarul și oțetul balsamic și mai potriviți gustul de sare și piper.
  • Puneți piureul pe farfurii, deasupra câte o porție generoasă de mâncare de linte și presărați pătrunjel verde tocată mărunt.
Tags: