fbpx

Plăcintă cu brânză, cartofi și mărar

plăcintă cu brânză cartofi și ceapă

O dată ce ați gustat-o, e greu să rămâneți indiferenți când veți auzi de această plăcintă cu brânză, cartofi și mărar. Atât e de gustoasă!

plăcintă cu brânză cartofi și ceapă

Plăcintă cu brânză, cartofi și mărar

5.0 from 2 votes
Course: gustareDifficulty: ușor
Porții

3

plăcinte, 26-28 cm
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

15

minutes
Timp dospire

90

minute
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 500 g făină + extra pentru masa de lucru

  • 400 ml lapte călduț

  • 50 g unt topit + 30 g pentru uns, la final

  • 1 linguriță cu vârf de zahăr

  • 1 linguriță rasă de sare

  • 5 g drojdie uscată (sau 15 g drojdie proaspătă)

  • Ulei pentru uns castronul

  • Pentru umplutură
  • 200 g cartofi fierți

  • 300 g brânză telemea

  • 2 fire de ceapă verde

  • 1 legătură de mărar

  • 10 g unt

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Într-un castron, amestecați zahărul cu drojdia și laptele. Lăsați deoparte 15 minute.
  • Separat, cerneți făina cu sarea. Adăugați amestecul de lapte cu drojdie și untul topit călduț. Frământați 10-15 minute, nu mai mult și fără să mai adăugați făină. În final, aluatul va deveni elastic, fin și foarte puțin lipicios. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți cu un prosop de bumbac și lăsați să crească 30 de minute. După trecerea timpului, frământați aluatul 1-2 minute, acoperiți și lăsați din nou să crească 30 de minute, apoi repetați frământarea și lăsați din nou să crească. În total, aluatul stă la crescut 90 de minute.
  • Între timp, pregătiți umplutura. Tăiați cât mai fin ceapa și mărarul, dați brânza și cartofii pe răzătoare și amestecați apoi toate ingredientele. Împărți umplutura în trei părți și modelați-le sub formă de bilă.
  • Presărați făină pe masa de lucru, frământați aluatul preț de un minut și îl împărțiți în trei. Modelați fiecare bucată cu mâinile, astfel încât să obțineți un pătrat de 15-20 de cm. Așezați deasupra câte o bilă de umplutură și ridicați marginile aluatului, unindu-le deasupra. Cu palmele, apăsați ușor ”bila” de aluat, astfel încât s-o aplatizați și să formați o plăcintă cu diametrul de 26-28 cm. Nu e nevoie să folosiți sucitorul.
  • Așezați prima plăcintă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și o coaceți la 220° C pentru 10 minute, apoi 5 minute la 230° C sau până devine aurie deasupra. Imediat ce ați scos plăcinta din cuptor, o ungeți deasupra cu puțin unt. Repetați pașii și pentru celelalte două bucăți de aluat.
Tags: