
O dată ce ați gustat-o, e greu să rămâneți indiferenți când veți auzi de această plăcintă cu brânză, cartofi și mărar. Atât e de gustoasă!

Plăcintă cu brânză, cartofi și mărar
Porții
3
plăcinte, 26-28 cmTimp preparare
30
minutesTimp gătire
15
minutesTimp dospire
90
minuteTimp total
45
minutesIngrediente
- Pentru aluat
500 g făină + extra pentru masa de lucru
400 ml lapte călduț
50 g unt topit + 30 g pentru uns, la final
1 linguriță cu vârf de zahăr
1 linguriță rasă de sare
5 g drojdie uscată (sau 15 g drojdie proaspătă)
Ulei pentru uns castronul
- Pentru umplutură
200 g cartofi fierți
300 g brânză telemea
2 fire de ceapă verde
1 legătură de mărar
10 g unt
Sare
Piper
Cum să faceți
- Într-un castron, amestecați zahărul cu drojdia și laptele. Lăsați deoparte 15 minute.
- Separat, cerneți făina cu sarea. Adăugați amestecul de lapte cu drojdie și untul topit călduț. Frământați 10-15 minute, nu mai mult și fără să mai adăugați făină. În final, aluatul va deveni elastic, fin și foarte puțin lipicios. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți cu un prosop de bumbac și lăsați să crească 30 de minute. După trecerea timpului, frământați aluatul 1-2 minute, acoperiți și lăsați din nou să crească 30 de minute, apoi repetați frământarea și lăsați din nou să crească. În total, aluatul stă la crescut 90 de minute.
- Între timp, pregătiți umplutura. Tăiați cât mai fin ceapa și mărarul, dați brânza și cartofii pe răzătoare și amestecați apoi toate ingredientele. Împărți umplutura în trei părți și modelați-le sub formă de bilă.
- Presărați făină pe masa de lucru, frământați aluatul preț de un minut și îl împărțiți în trei. Modelați fiecare bucată cu mâinile, astfel încât să obțineți un pătrat de 15-20 de cm. Așezați deasupra câte o bilă de umplutură și ridicați marginile aluatului, unindu-le deasupra. Cu palmele, apăsați ușor ”bila” de aluat, astfel încât s-o aplatizați și să formați o plăcintă cu diametrul de 26-28 cm. Nu e nevoie să folosiți sucitorul.
- Așezați prima plăcintă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și o coaceți la 220° C pentru 10 minute, apoi 5 minute la 230° C sau până devine aurie deasupra. Imediat ce ați scos plăcinta din cuptor, o ungeți deasupra cu puțin unt. Repetați pașii și pentru celelalte două bucăți de aluat.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete