fbpx

Plăcintă cu portocale sau portokalopita

  • Home
  • desert
  • Plăcintă cu portocale sau portokalopita
Plăcintă cu portocale sau Portokalopita

Plăcinta cu portocale sau portokalopita este un desert grecesc. Duuuulce, foarte aromat, pufos și însiropat. Irezistibil, mai ales dacă portocalele se numără printre fructele preferate. Cu toate că aromele de la final vă vor răscoli, vă spunem că prăjitura este mult mai gustoasă rece, după câteva ore de stat la frigider. Aveți puțintică răbdare, vorba lui Caragiale!

Plăcintă cu portocale sau Portokalopita

Plăcintă cu portocale sau portokalopita

5 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

10

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp de coacere

45

minute
Timp total

50

minutes

Ingrediente

  • 1 pachet de foi fine de plăcintă

  • 6 ouă (sau 5 mari)

  • 300 g iaurt grecesc

  • 100 g zahăr

  • 250 ml ulei de porumb (sau ulei de floarea-soarelui) + extra pentru uns tava

  • 1 portocală

  • Coaja de la 2 portocale netratate

  • 2 plicuri de zahăr vanilinat

  • 1 linguriță de bicarbonat (sau praf de copt)

  • Pentru sirop
  • 450 g zahăr

  • 150 ml suc de portocale* (de la 2 portocale)

  • 400 ml apă*

  • 2 batoane de scorțișoară

Cum să faceți

  • Primul pas este să pregătiți siropul. Amestecați toate ingredientele și le puneți la fiert, la foc mare. După ce a dat în clocot reduceți temperatura și lăsați siropul să fiarbă 10 minute, apoi îl dați deoparte, să se răcească.
  • Încingeți cuptorul la 150 de grade. Rupeți sau tăiați cu foarfeca foile de aluat în bucăți mici. Încercați să separați majoritatea foilor unele de altele, să nu fie lipite. Le puneți în tava de cuptor și le coaceți 45 de minute. La fiecare 15 minute amestecați bucățile de aluat, astfel încât să se usuce uniform. Imediat ce foile s-au uscat și au devenit crocante, scoateți tava din cuptor.
  • Ridicați temperatura cuptorului la 170 de grade..
  • Într-un castron bateți ouăle și zahărul. Adăugați iaurtul, uleiul, de porumb, coaja rasă de portocală, vanilia și bicarbonatul de sodiu.
  • Încorporați, treptat, foile coapte în compoziția lichidă de mai sus.
  • Ungeți tava cu ulei, turnați compoziția și așezați deasupra câteva felii de portocală. Coaceți 30-35 de minute sau până capătă o culoare aurie deasupra.
  • Scoateți din cuptor și turnați imediat deasupra siropul rece. Înțepați plăcinta din loc în loc cu scobitori sau bețe de frigărui, să intre siropul mai ușor.

Rețetă video

Sfaturi

  • Puteți servi plăcinta cu portocale sau portokalopita cu o lingură de iaurt grecesc și puțină scorțișoară măcinată deasupra. Sau înghețată de vanilie… și am spus tot!
  • *Cantitatea totală de lichid necesară pentru sirop este de 550 ml. Puteți să stoarceți 2 sau 3 portocale, cântăriți zeama și apoi completați cu apă.
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un

 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal