Partea cea mai faină a rețetei de plăcintă cu pui și ciuperci este că puteți folosi și friptura rămasă prin frigider, nu doar carne tocată. Doar s-o mărunțiți cât mai bine cu un cuțit sau un blender, dacă-l aveți la îndemână, și ați și adăugat-o în amestecul pentru umplutură.
Plăcintă cu pui și ciuperci
Porții
8
porțiiTimp preparare
15
minutesTimp gătire
45
minutesTimp dospire
4
oreTimp total
1
hourIngrediente
- Pentru aluat:
250 g făină
250 g unt moale, de preferat cu grăsime 80-82%
250 g brânză de vaci
Sare
- Pentru umplutură:
600 g carne tocată de pui
700 g ciuperci proaspete
2 legături de ceapă verde
1 legătură de usturoi verde
100 g unt
3 ouă
300 g smântână
1 legătură de pătrunjel verde
1 legătură de mărar verde
Sare
Piper
- Pentru uns:
1 ou
1 lingură de smântână
Cum să faceți
- Într-un castron, amestecați brânza de vaci foarte bine scursă de zer cu untul moale, la temperatura camerei, și cu un praf de sare. Adăugați făina cernută și frământați până aluatul devine suficient de neted. Acoperiți castronul cu o folie și dacă vreți să pregătiți plăcinta în aceeași zi, lăsați-l în bucătărie, într-un loc călduț, 4-5 ore. Dacă vreți însă să o pregătiți a doua zi, puneți castronul la frigider. Brânza de vaci va acționa ca o drojdie.
- Începeți să pregătiți umplutura prin a căli în untul topit ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când acestea au devenit moi, adăugați ciupercile curățate și feliate sau tăiate cubulețe. Adăugați un praf de sare și de piper și lăsați să scadă apa care se formează. Apoi este momentul să adăugați carnea tocată și să le căliți împreună până se gătește și aceasta. Dați deoparte, să se răcorească, adăugați ouăle bătute cu smântâna, verdețurile tocate, sare și piper.
- Întindeți aluatul în două foi. Așezați prima în tava tapetată cu hârtie de copt, ridicând aluatul și pe margini. Turnați umplutura de pui și ciuperci, acoperiți cu a doua foaie.
- Bateți oul cu smântâna și ungeți plăcinta. Dați tava la cuptorul preîncălzit, la 170-180 de grade, și coaceți 45-50 de minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra, mai micșorați temperatura. Fiecare își cunoaște cuptorul cel mai bine!
- După ce o scoateți din cuptor, lăsați plăcinta să se răcorească măcar 15 minute. Noi am mâncat-o cu un sos salsa de roșii, parcă simțeam nevoia și de puțin iute lângă plăcintă. Poate data viitoare vom adăuga și puțin chili în compoziție.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete