Spanakopita este una dintre plăcintele pe care le îndrăgim foarte mult. Și pentru că se face foarte ușor, dar și pentru că ne aduce aminte de vacanțele la mare. Așa că ne-am dus la piață și am făcut degrabă această plăcintă grecească cu spanac și vă lăsăm rețeta mai jos. Ce nu am mai scris, dar vă spunem acum, e că se potrivește minunat cu un vin alb, rece!
Plăcintă grecească cu spanac (spanakopita)
Porții
8
porțiiTimp preparare
20
minutesTimp gătire
1
hourTimp total
1
hour20
minutesIngrediente
1 pachet de foi fine de plăcintă, la temperatura camerei
300 g spanac proaspăt
200 g brânză ricotta (sau de vaci, dar foarte bine scursă de zer)
250 g brânză feta (sau orice altă brânză telemea)
1 legătură de mărar
4 fire de ceapă verde
2 ouă medii, la temperatura camerei
100 ml ulei de măsline
1/2 linguriță de sare
1/2 linguriță de piper negru măcinat
Cum să faceți
- Într-un castron încăpător, amestecați spanacul proaspăt cu mărarul și ceapa verde tăiate mărunt și brânzeturile sfărâmate. Noi ne-am folosit mâinile curate, amestecul devine mult mai omogen decât dacă l-am fi amestecat cu o spatulă. Gustați și potriviți gustul de sare, dacă este cazul să adăugați și puneți piperul.
- Bateți ouăle și turnați-le în castron împreună cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Amestecați din nou.
- Ungeți cu ulei o tavă mare de cuptor, inclusiv marginile. Așezați la baza tăvii trei foi de plăcintă, stropite fiecare cu ulei. Luați câte două foi de aluat și îmbrăcați cele patru laturi ale tăvii – un sfert în interior, trei sferturi de foi în exterior (la final, vom ”acoperi” plăcinta, ca pe plic). Stropiți foile cu ulei.
- Turnați umplutura de spanac și brânză în tavă, nivelați, și ridicați, pe rând, foile de aluat de pe fiecare latură (cele lăsate în exterior) și ”închideți” astfel plăcinta. Stropiți foile de deasupra cu ulei. Pentru că tava noastră a fost mai mare, am pus foile rămase deasupra plăcintei, le-am încrețitit cu degetele și le-am stropit bine cu ulei.
- Tăiați plăcinta în bucăți potrivite, pătrate sau triunghiuri, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit.
- Dați la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade (foc potrivit) pentru o oră, până plăcinta grecească cu spanac și feta devine aurie, iar aluatul crocant și irezistibil.
- Lăsați plăcinta să se răcorească 20 de minute înainte de a o scoate din tavă.
Tags: spanac
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete