fbpx

Plăcintă grecească cu spanac (spanakopita)

placintă grecească cu spanac - spanakopita

Spanakopita este una dintre plăcintele pe care le îndrăgim foarte mult. Și pentru că se face foarte ușor, dar și pentru că ne aduce aminte de vacanțele la mare. Așa că ne-am dus la piață și am făcut degrabă această plăcintă grecească cu spanac și vă lăsăm rețeta mai jos. Ce nu am mai scris, dar vă spunem acum, e că se potrivește minunat cu un vin alb, rece!

placintă grecească cu spanac - spanakopita

Plăcintă grecească cu spanac (spanakopita)

5 din 2 votes
Fel: gustareDificultate ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

1

hour 
Timp total

1

hour 

20

minutes

Ingrediente

  • 1 pachet de foi fine de plăcintă, la temperatura camerei

  • 250 g spanac proaspăt

  • 200 g brânză ricotta

  • 250 g brânză feta (sau orice altă brânză telemea)

  • 1 legătură de mărar

  • 4 fire de ceapă verde

  • 2 ouă medii, la temperatura camerei

  • 100 ml ulei de măsline

  • 1/2 linguriță de sare

  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat

Cum să faceți

  • Într-un castron încăpător, amestecați spanacul proaspăt cu mărarul și ceapa verde tăiate mărunt și brânzeturile sfărâmate. Noi ne-am folosit mâinile curate, amestecul devine mult mai omogen decât dacă l-am fi amestecat cu o spatulă. Gustați și potriviți gustul de sare, dacă este cazul să adăugați și puneți piperul.
  • Bateți ouăle și turnați-le în castron împreună cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Amestecați din nou.
  • Ungeți cu ulei o tavă mare de cuptor, inclusiv marginile. Așezați la baza tăvii trei foi de plăcintă, stropite fiecare cu ulei. Luați câte două foi de aluat și îmbrăcați cele patru laturi ale tăvii – un sfert în interior, trei sferturi de foi în exterior (la final, vom ”acoperi” plăcinta, ca pe plic). Stropiți foile cu ulei.
  • Turnați umplutura de spanac și brânză în tavă, nivelați, și ridicați, pe rând, foile de aluat de pe fiecare latură (cele lăsate în exterior) și ”închideți” astfel plăcinta. Stropiți foile de deasupra cu ulei. Pentru că tava noastră a fost mai mare, am pus foile rămase deasupra plăcintei, le-am încrețitit cu degetele și le-am stropit bine cu ulei.
  • Tăiați plăcinta în bucăți potrivite, pătrate sau triunghiuri, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit.
  • Dați la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade (foc potrivit) pentru o oră, până plăcinta grecească cu spanac și feta devine aurie, iar aluatul crocant și irezistibil.
  • Lăsați plăcinta să se răcorească 20 de minute înainte de a o scoate din tavă.
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal