fbpx

Porchetta

porchetta

Porchetta sau fleică de porc gătită încet, la foc mic, devine o regină a fripturilor. Nu are niciun alt secret de dezvăluit, dar rezultatul este absolut încântător. Și mai mult de atât, fellile de porchetta rece sunt memorabile între felii de pâine cu maia, alături de sosul preferat și câteva murături feliate.

porchetta

Porchetta

5.0 from 1 vote
Course: prânz, cină, cu carneDifficulty: mediu
Porții

6

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

2

hours 

40

minutes
Timp marinare

8

ore
Timp odihna

2

ore
Timp total

3

hours 

Ingrediente

  • 2 kg fleică de porc cu șorici

  • 2 linguri de muștar Dijon

  • 4 fire de cimbru

  • 3 fire de rozmarin

  • 3 linguri de nucă zdrobită

  • 3 caței de usturoi

  • 1 portocală (lămâie)

  • Fulgi de chili

  • Piper negru

  • Sare

Cum să faceți

  • Amestecați muștarul cu usturoiul pisat fin, sare, piper proaspăt rășnit, fulgi de chili după gust. Separat, tăiați cimbrul și rozmarinul cât mai fin. Dacă vă place salvia, puneți și vreo 2-3 frunze la fel de mărunt tocate.
  • Cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire și foarte bine asscuțită, crestați șoriciul din cm în cm, pe toată lungimea bucății de carne. O întoarceți și ungeți carnea cu amestecul de muștar și presărați amestecul de ierburi, nucile și coajă de portocală rasă.
  • Rulați cât mai bine bucata de carne și o legați cu ață alimentară. Înfoliați porchetta (rulada de fleică de porc) și o țineți la frigider peste noapte.
  • A doua zi, scoateți carnea din frigider (și din folie) și o lăsați1-2 ore, cât să ajungă la temperatura camerei. Între timp, încingeți cuptorul la 200 de grade.
  • Freacați șoriciul cu ceva sare și puneți porchetta într-o tavă potrivită ca mărime, de preferat cu grătar. Dați la cuptor 40-45 de minute, întorcând carnea la jumătatea timpului. Stropiți carnea cu grăsimea din tavă de fiecare dată când umblați la cuptor.
  • Reduceți intensitatea focului la 150 de grade și mai lăsați 1½ – 2 ½ ore, să se rumenească frumos.
  • După trecerea timpului de coacere, scoateți tava și lăsați porchetta să se răcorească 30 de minute.
  • O tăiați în felii potrivit de subțiri și le alăturați unei garnituri de cartofi copți sau piure. Și o salată de frunze verzi, să avem și ceva fresh în farfurie