fbpx

Prăjitură turtă dulce cu glazură de portocală

  • Home
  • desert
  • Prăjitură turtă dulce cu glazură de portocală
prajitură turtă dulce cu glazură de portocală

Se spune că turta dulce a fost inventată de greci în jurul anului 2800 î.Hr. La început era un pesmet îndulcit cu miere, dar pe măsură ce și-a făcut drum în întreaga lume, rețeta a fost adaptată pentru a satisface gusturile diferitelor culturi. Astfel că azi turta dulce poate fi un biscuit, dar și o prăjitură pufoasă și foarte aromată. Iar dacă aveți alte preferințe pentru glazură, puteți înlocui portocala cu lămâie sau cu aromă de vanilie!

prajitură turtă dulce cu glazură de portocală

Prăjitură turtă dulce cu glazură de portocală

5.0 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

40

minutes

Ingrediente

  • 260 g făină

  • 115 g unt moale, la temperatura camerei

  • 2 ouă mari, la temperatura camerei

  • 130 g melasă (sau miere)

  • 100 g zahăr brun

  • 240 ml lapte, la temperatura camerei

  • 3 g bicarbonat

  • 5 g praf de copt

  • 3 g pudră de scorțișoară

  • 3 g pudră de ghimbir

  • ¼ linguriță de pudră de cuișoare

  • 1 portocală

  • Sare

  • Pentru glazură:
  • 1 portocală

  • 150 g zahăr pudră

  • Esență de portocale (opțional)

Cum să faceți

  • Amestecați într-un bol făina cu sarea, bicarbonatul și praful de copt, mirodeniile, coaja de portocală rasă.
  • Separat, frecați untul cu zahărul până obțineți o cremă fină și cu volum. Cam 2-3 minute durează acest pas.
  • Încorporați în cremă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Apoi melasa sau mierea, o lingură de zeamă de portocală și laptele, puțin câte puțin. La un moment dat, este posibil ca amestecul să pară că s-a ”tăiat”, dar nu vă faceți griji. La final încorporați amestecul de făină, amestecați bine și turnați compoziția într-o tavă de 20×20 cm tapetată cu hârtie de copt.
  • Coaceți 30-35 de minute la 180 de grade, căldură sus-jos.
  • Pentru glazură, stoarceți portocala și încorporați 3-4 linguri de zeamă în zahărul pudră. Dacă aveți și vă place gustul, puneți și 1-2 picături de esență de portocale. Amestecați bine și turnați glazura peste prăjitura bine răcită. Tăiați desertul după ce glazura s-a întărit.

Tags: