fbpx

Provocarea ”fără zahăr”

Am spus-o foarte des în ultima vreme, suntem clar ceea ce gândim, simțim, trăim și mâncăm. Pentru a spune stil de viață sănătos trebuie să incluzi sportul, alimentația cât mai naturală, fără alimente procesate, odihna este esențială, timpul liber de calitate, călătoriile. După un an de pandemie cred că ne întrebăm cu toții cum ne mai putem găsi acest echilibru.

Pe Daniela Niculi am descoperit-o în urmă cu ceva mai mult timp, căutând pe internet o rețetă de desert fără zahăr. Ați putea să vă întrebați de ce mai căutam desert, dacă tot nu ne doream să fie cu zahăr. Știți cum e, vine un moment în care te întrebi ce ai putea schimba în alimentație să-ți fie mai bine. Așa se face că am ajuns pe blogul Danielei, https://danielaniculi.ro/, unde am găsit provocarea #fărăzahăradăugat sau altfel spus un jurnal de 30 de zile fără zahăr adăugat. O provocare în adevăratul sens, dar Daniela a reușit, fiind până la urmă un exemplu pentru oricare dintre noi.

Ești food blogger și tehnician nutriționist. Sunt pasiuni separate sau, de fapt, ele se întrepătrund?

Cel mai mult sunt food blogger, activitate ce am îmbrățișat-o acum mai bine de 5 ani, iar pentru că zona mea de interes a fost de la început alimentația sănătoasă, am adăugat acreditarea de tehnician nutriționist. Acreditarea a fost mai mult pentru mine, nu am dezvoltat un job. 

Ce înseamnă tehnician nutriționist”?

Multă lume are aceeași întrebare 😊  Tehnicianul nutriționist este omul care chiar personalizează alimentația persoanelor care au nevoie de o intervenție nutrițională personalizată, asta pe bază de calcule. Am colegi de curs care lucrează full-time ca tehnicieni nutriționiști, desigur mai puțin în situații de patologii unde este necesară intervenția unui medic dietetician. 

Ce sau cine te-a determinat să-ți faci blogul?

Blogul a apărut pur și simplu. Am primit o sugestie, mi-a sunat interesant, deși aveam multe temeri de a face acest pas. Poate pentru că întotdeauna mi-a fost teamă de vorbitul în public, iar blogul este o modalitate prin care mă adresez oamenilor. Nu știam nimic despre ce înseamnă să ai un blog, să-l construiești, să-l crești, poate de aceea nu am avut niciodată o strategie. Am lăsat lucrurile să se întâmple de la sine, iar acum nu pot spune decât că acest blog chiar este al doilea copil al meu! Îl iubesc cu toată ființa mea și îmi pun tot sufletul în el. 

În opinia ta, ce presupune un stil de viață echilibrat și sănătos? 

Că tot auzim din ce în ce mai des recomandarea de a avea un stil de viață sănătos 😊  

Un stil de viață sănătos, pentru mine, presupune un echilibru în tot ceea ce facem. Nu știu însă câți reușesc cu adevărat să îmbine totul atât de bine. 

Am spus-o foarte des în ultima vreme, suntem clar ceea ce gândim, simțim, trăim și mâncăm. Pentru a spune stil de viață sănătos trebuie să incluzi sportul, alimentația cât mai naturală, fără alimente procesate, odihna este esențială, timpul liber de calitate, călătoriile. După un an de pandemie cred că ne întrebăm cu toții cum ne mai putem găsi acest echilibru. 

Întotdeauna ai fost echilibrată în ceea ce privește alimentația?

Oh, nu! Nici vorbă 😊  Am fost fan chipsuri, junk food (primii 2 ani de studenție), dar nici în perioada liceului nu pot spune că mâncam prea bine. Un lucru este cert, mâncarea gătită era de calitate, aveam scăpări la chioșc, deși mama mă ținea destul de ferită, tot găseam o modalitate prin care să îmi cumpăr o pungă de chipsuri cu cele mai groaznice arome, dar la vremea aceea le vedeam bune. 

Cu alte cuvinte am fost prin mai toate categoriile de alimentație, am mâncat și dezordonat, am fost și vegană, am făcut numai prostii până la un moment dat. 

Nu mai mănânci zahăr deloc? A fost ușor/greu să iei această decizie?

Deloc în alimentația de zi cu zi, în continuare am grijă să verific etichetele produselor pe care le cumpăr, însă în vacanțe/vizite nu pot deține acest control și cu siguranța se mai strecoară surse de zahăr adăugat.  Am încercat să nu fac o adevărată obsesie pentru acest lucru, cred în continuare că cel mai important este echilibrul. Când am decis să elimini sursele de zahăr adăugat (zahărul ascuns) nu mi-a fost foarte greu pentru că nu aveam o alimentație bogată în dulciuri și băuturi acidulate. A fost mai greu să îmi țin promisiunea față de comunitate, aceea de a raporta prin intermediul jurnalului zi de zi ce alegeri am făcut. La finalul celor 60 de zile de jurnal am simțit că a fost una dintre cele mai bune decizii și am fost convinsă că voi inspira alți oameni și voi schimba vieți. 

Care au fost primii pași pe care i-ai făcut post ”fără zahăr”?

Nu am făcut ceva în mod deosebit, am continuat parcursul unei vieți fără zahăr, doar că nu am mai scris în fiecare zi pe blog. Ce am făcut cel mai important a fost o comunitate de facebook în care am adunat pasionații unui stil de viață sănătos, un grup intitulat viața fără diete, viața #fărăzahăradăugat. 

Ce sfaturi i-ai da unei persoane care își dorește să reducă sau să renunțe definitiv la zahăr?

În primul rând să conștientizeze că excesul de zahăr reprezintă o problemă pentru sănătate, acesta este primul pas, iar dacă are loc această conștientizare atunci cu siguranță va exista motivația pentru a renunța definitiv. 

Pe blog ai foarte multe rețete fără zahăr. Îți ies întotdeauna de la prima încercare? Au fost și eșecuri?

În general nu am ales să fac rețete foarte complicate. Am experimentat de-a lungul timpului și am descoperit ce combinații de ingrediente se potrivesc cel mai bine împreună. Am avut și eșecuri, desigur, în special când am încercat să fac rețete mai complicate precum Pavlova sau torturi mai sofisticate. Unele rețete nu merg întotdeauna adaptate. 

Cu ce înlocuiești zahărul în rețetele pe care le faci? 

Mai înlocuiesc uneori cu îndulcitor artificial (stevia sau xylitol) dar nu sunt adepta acestor îndulcitori, prefer să fac prăjiturile în care să folosesc piure de mere sau banane zdrobite. 

Carne (și de care), legume, fructe, lactate – care este ordinea preferințelor?

Îmi este greu să fac o ordine anume, în general am mesele variate în fiecare zi, astfel încât există legume și lactate, carne cam o dată pe săptămână, iar cu fructele nu fac excese, așa că rămân la urmă. Legume, pește, carne, lactate, fructe. 

Gătești zilnic sau altfel spus, petreci multe ore în bucătărie?

Gătesc zilnic cina și micul dejun, în rest mai am preparate gătite pentru prânz. Depinde foarte  mult de restul activităților. Am zile în care gătesc mai mult, fotografiez și așa am material de lucru pentru următoarele două zile în care scriu. 

Nu sunt genul care să petreacă ore întregi pentru o singură rețetă. De cele mai multe ori mă bucur să stau câte o zi întreagă în bucătărie, dar în acest timp să scot mai multe preparate.

Din bucătăria tradițională românească, care este cea mai mare tentație pentru tine?

Ce întrebare grea. Nu cred că am ceva în mod special, dar mă bucur de preparatele tradiționale de fiecare dată când sunt în context. Ador fasolea cu ciolan de 1 Decembrie, sarmalele de Crăciun și drobul de Paște. 

Rețete tradiționale sau moderne?

Adaptate preferințelor familiei cred că e răspunsul corect. Uneori gătesc clasic (ciorbe, tocănițe), dar cu metode de gătire mai sănătoase, fără prăjeli, fără ulei.

Care a fost cea mai mare provocare culinară de până acum?

Cozonacul și tot nu mi-a reușit așa cum speram :))

Care este mâncarea ta preferată?

Nu am neapărat o mâncare preferată, dar fac foarte des o prăjitură în care schimb fructele în funcție de sezon, este vorba de un pandișpan proteic (vezi rețeta mai jos).

Cel mai des îl pregătesc cu fructe de pădure. În aceeași categorie intră și desertul preferat al fetiței mele, crumble, în special cu afine, dar și pe acesta îl schimbăm în funcție de sezon.

Ingrediente

  • 5 ouă întregi

  • 5 albușuri

  • 110 g fulgi ovăz

  • 30 g făină de cocos

  • 1 linguriță scorțișoară

  • un praf turmeric

  • 1 linguriță praf de copt

  • 1 banană (ca îndulcitor)

  • 250 g căpșuni

Cum să faceți

  • Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
  • Amestecăm ouăle și restul ingredientelor (cu excepția căpșunilor) într-un blender, la viteză mare până când compoziția este una omogenă.
  • Turnăm compoziția într-o formă de cuptor (eu am folosit una din silicon cu diametrul de 20 cm). Dacă nu aveți o formă de silicon este bine să tapetați tava cu hârtie de copt și puțin ulei de cocos.
  • Căpșunile le-am feliat și le-am pus pe deasupra pe toată suprafața pandișpanului.
    Am introdus tava în cuptor pentru 35 de minute.
  • La final am presărat fulgi de cocos și am suplimentat cu căpșuni proaspete. Nefiind o prăjitură îndulcită, fructele vor avea grijă să ofere gust și savoare.

Care sunt mirodeniile/plantele aromatice preferate și în ce preparate le folosești?

Cafea sau ceai?

Cafea! Ador cafeaua, dar beau și ceai aproape în fiecare zi. 

Ador plantele și aromele! Nu îmi lipsesc din casă turmericul, oregano, busuioc, curry, tarhon, paprika, usturoi, garam masala, etc. 

Dulce, sărat sau iute/picant?

Sărat și ușor picant.

Un top 5 al ingredientelor preferate este…

Fructe de pădure. Ovăz. Unt. Creveți. Ouă.

Se apropie sărbătoarea de Paște. Ce pregătești special? 

Drobul pe care îl ador și pe care anul trecut l-am făcut pentru prima dată. Pe lângă drob fac friptură gătită lent la cuptor și salată verde cu ceapă și ridichi, din belșug!