fbpx

Remedii pentru mahmureală

Sărbătorile sunt deja în urma noastră, asta dacă nu suntem sârbi sau lipoveni, pentru că ucrainenii au renunțat la calendarul pe stil vechi. Mulți credem că o mâncare bună ne va ajuta să facem față cu brio zilei de după momentul în care am exagerat cu băuturile, dar unii specialiști spun că e doar un mit. Am încercat să lămurim și această poveste!

Sigur că primul nostru gând merge la ciorba de potroace și v-am recomandat-o cu căldură de fiecare dată după o petrecere nu doar cu multă băutură, ci și cu multă mâncare. Din lista leacurilor din bucătărie fac parte, pe lângă varza acră, hreanul, usturoiul și zerul, fiecare în domeniul lui.  Dar ce spun specialiștii din zona medicală că ar trebui să consumăm pentru a trece cu bine peste mahmureală? Ei bine, nu cad de acord asupra unui meniu magic, să știți!

  • Fructe și vegetale (banane, afine, portocale, avocado, spanac, castraveți murați, cartofi dulci), pentru că sunt bogate în nutrienți și zaharuri naturale. Nu e sigur, dar pot ajuta la reducerea simptomelor mahmurelii. Oricum, un smoothie nu strică niciodată!
  • Ghimbirul  este renumit pentru că ajută la reducerea amețelii, iar mahmureala este renumită pentru starea de imponderabilitate în care mai mult plutim decât stăm în locuri fixe. O infuzie cu ghimbir sau o limonadă cu ghimbir pot să ne ajute.
  • Carne și alimente bogate în proteine. Cercetările arată că alcoolul împiedică organismul să absoarbă anumiți aminoacizi. Organismul descompune proteinele în aminoacizi, făcându-le o alegere bună în timpul mahmurelii. Ca urmare, și o simplă omletă ajută!
  • Supa de pui cu tăiței este un remediu popular pentru gripă sau răceală, dar este recomandată și pentru mahmureală. Principalul rol al supelor și ciorbelor este acela de rehidratare. În plus față de apă avem valoarea nutritivă dată de carne și un plus de săruri.
  • Suc de roșii. Roșiile conțin compuși care protejează împotriva leziunilor hepatice, iar cum alcoolul are țintă directă ficatul, ar putea ajuta teoretic la reducerea efectelor consumului de alcool.
  • Carbohidrați. Paste, pizza, pâine sau cartofi, carbohidrații sunt o parte crucială în lupta cu mahmureala. 
  • Apă! Tradiționalul H2O sau apa de cocos sunt la fel de potrivite.

Ce este total nerecomandat la mahmureală?

  • Mai mult alcool, pe principiul cui pe cui se scoate. Povestea cu Bloody Mary este doar atât, o poveste, chiar dacă ni se pare că sucul de roșii ne-ar putea ajuta.
  • Cafeaua. Chiar dacă pare o idee bună, deoarece cofeina este un stimulent, alcoolul poate provoca reflux gastroesofagian, așa că poate fi util să evitați alimentele și lichidele care pot declanșa și mai mult arsuri la stomac, cum ar fi cofeina, alimentele acide, alimentele picante și menta, spun medicii.

Surse documentare:
https://lipovenesc.ro/traditii/craciunul-de-rit-vechi/
https://health.clevelandclinic.org/best-foods-for-hangover
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/the-best-and-worst-foods-for-a-hangover/
https://visitproseccoitaly.com/best-hangover-foods/
https://www.healthline.com/nutrition/best-hangover-foods