fbpx

Ciorba de potroace, zama petrecăreților

Ciorbă de potroace

Schimbarea ritmului, mâncarea uneori prea multă, alteori doar mai săţioasă, băuturile alcoolice, toate acestea tind să ne obosească mai tare decât am dori de sărbători. Dar pe lângă somn, ne mai poate ajuta ceva: ciorba de potroace, un miracol al bucătăriei balcanice.

Potroacă de sărată, aţi putea spune. Şi totuşi nu este chiar aşa, deşi vorbim despre o sărătură, în sine. Dar ciorba e sărată nu pentru că am adăugat noi o sare magică ce se potriveşte cu starea de după petrecere, ci pentru că este acrită şi, implicit sărată, cu zeamă de varză murată. Şi dacă tot am amintit de murături, să ştiţi că toate au un rol important pentru organism, fiecare în felul lor- şi varza şi hreanul şi zerul.

Cum spuneam, ciorba noastră de potroace nu este o ciorbă de varză, dar este acrită cu zeamă de varză, de unde şi efectul terapeutic. Şi numele, de altfel, tot de aici i se trage, pentru că “potroace” chiar înseamnă “sărătură” şi provine de la modul în care este murată varza.

În timpul fermentației se produce o cantitate mare de colină (face parte din grupul de vitamine B), care joacă un rol important în metabolismul grăsimilor și, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de grăsime din sânge.

Varza murată nu apare deloc din întâmplare în rețetele cu carne de porc tocată, fie că sunt sarmale, fie varză a la Cluj (rețeta se poate pregăti și cu varză dulce). Datorită antioxidanților și fibrelor, ajută la digestia mâncărurilor grele și a cărnii roșii, fiind un mare ajutor în lupta cu tranzitul intestinal și cu kilogramele în plus. De asemenea, în varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care reglează flora intestinală. În plus, zeama de varză murată consumată pe stomacul gol ne ajută și după o petrecere de pomină, în care alcoolul a curs mai mult decât am prevăzut și ne-am trezit mahmuri.

Bacteriile prezente în varza murată ajută la hrănirea bacteriilor bune în intestin, pentru a îmbunătăţi sănătatea digestivă. Probioticele ajută la combaterea inflamaţiei, curăţă corpul de toxine şi reduc cantitatea de bacterii dăunătoare din intestin. Astfel, varza murată are capacitatea de a reduce problemele digestive, inclusiv sindromul intestinului iritabil, diareea, balonarea şi constipaţia.

Şi acum ajungem din nou la ciorba noastră de potroace care este, de fapt, o ciorbă de pasăre (găină sau curcan, nu este chiar atât de important), important este însă că se folosesc aici ”tacâmurile”, adică ghearele, gâtul, vârful aripilor, capul, măruntaie şi spatele dacă ne-a rămas… oasele conţin suficientă gelatină pentru a putea prepara răcituri din ele, aşadar pentru ciorbă sunt ideale, chiar şi cele de pasăre. Reţeta încercată şi preferată de noi este aceasta

Pentru că este o ciorbă, folosim zarzavaturile potrivite, ceapă, morcovi, albitură, la care adăugăm ardei roşu şi, tot pentru culoare, la final bulion sau suc de roşii. Se potriveşte foarte bine orezul cu această ciorbă, pentru că şi el un rol terapeutic atunci când stomacul nostru este prea obosit. Orezul alb este ușor de digerat, sărac în fibre și, atunci când este gătit și servit corect, este puțin probabil să provoace tulburări gastrice. Poate fi de ajutor şi celor care suferă de arsuri la stomac sau greață, iar momentul de după mese îmbelşugate şi uneori abuz de alcool poate fi numai bun pentru o porţie de orez fiert, în combinaţie cu supa de pasăre şi acrită cu zeama de varză. În plus, orezul este una dintre cerealele sigure şi pentru cei care au intoleranţă la gluten, aşadar ciorba de potroace are o arie foarte largă de folosire.

Ciorba de potroace, iubită teribil de Radu Anton Roman, povestitorul gastronomiei tradiţionale româneşti,  este dreasă cu gălbenuş şi cu smântână, de lângă care nu lipsesc nici leuşteanul şi nici ardeiul iute. Dar probabil că acestea le-am putea numi influenţe locale, pentru că aproape nicio ciorbă ardelenească nu este fără smântână, dar asta nu înseamnă că sudul ţării are aceleaşi preferinţe culinare. De altfel am găsit câteva variante ale acestei reţete unde acreala ciorbei provenea de la borş, dar despre proprietăţile acestuia o să povestim în alt articol, cât de curând.

Ciorba de potroace şi-a dovedit atât de bine utilitatea, încât a devenit nelipsită de la nunţile românilor, mai ales pe la sate unde petrecerea încă durează trei zile şi trei nopţi ca în poveşti. Şi, cum altfel, ciorba de potroace este totdeauna în meniul de a doua zi, pentru “a ne drege”. Așadar să-i dăm o şansă şi de sărbători, cu siguranţă nu vom regreta, pentru că avem nevoie de rehidratare şi de temperare a eventualelor probleme stomacale. 

Surse documentare:

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/beneficiile-pe-care-varza-si-zeama-de-varza-le-pot-avea-pentru-organism-categoria-de-persoane-care-ar-trebui-sa-evite-sa-le-consume-16963095/
https://sfatnaturist.ro/5-beneficii-uimitoare-ale-verzei-murate/
https://www.doc.ro/dieta-si-sport/varza-murata-si-zeama-de-varza-ce-beneficii-au-pentru-sanatate
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rice