
Nu cred că suntem singurii care iubim mâncarea grecească. Și dacă tot ni s-a făcut dor, ne-am pus pe împăturit niște sărmăluțe în foi de viță cu orez (rețeta grecească). Să le încercați și reci, sunt tare bune!

Sărmăluțe în foi de viță cu orez
Porții
10
porțiiTimp preparare
30
minutesTimp gătire
50
minutesTimp total
1
hour20
minutesIngrediente
250 g frunze de viță, opărite și bine scurse
4 legături de ceapă verde
2 căței de usturoi, feliați
250 ml ulei de măsline
400 g orez cu bob rotund
400 ml apă
1 legătură de pătrunjel verde (sau coriandru, dacă vă place gustul)
1 legătură de mărar verde
4 fire de mentă verde
4 lamâi
Iaurt tip grecesc (pentru servire)
sare
Piper
Cum să faceți
- Turnați jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță și puneți-o pe foc potrivit. După ce grăsimea s-a încins suficient, adăugați cepele tăiate cubulețe și căliți-le 10-15 minute.
- Adăugați apoi orezul spălat și foarte bine scurs și după 2-3 minute turnați apa, amestecați și lăsați să fiarbă acoperit 5 minute. Dați deoparte.
- Tăiați cât mai fin ierburile aromatice și adăugați-le peste orez. Amestecați, potriviți gustul de sare și piper.
- Puneți câteva frunze de viță și 3-4 felii de lămâie pe fundul unei crătiți. Stropiți deasupra cu zeama de la o jumătate de lămâie.
- Puneți câte o linguriță de compoziție de orez pe fiecare frunză și rulați, asigurându-vă că ”sigilați” bine la capete. Așazați-le, una câte una, în cratiță, turnați deasupra uleiul rămas și așezați deasupra sărmăluțelor un capac, astfel încât să le preseze ușor (diametrul trebuie să fie mai mic decât al oalei).
- Turnați deasupra apă, cât să depășească cu două degete capacul și puneți pe foc potrivit, 40-50 de minute. Sunt grozave atât calde, cât și reci, alături de zeamă de lămâie (după gust) și iaurt gras. καλή όρεξη sau poftă bună!
Tags: foi de viță
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete