fbpx

Sos puttanesca

sos puttanesca

O legendă spune că rețeta de sos puttanesca a fost inventată în anii ‘50, când proprietarul unui restaurant din Napoli s-a trezit cu niște clienți înfometați exact la ora închiderii. Cum nu mai avea ce să le ofere, a amestecat într-o oală câteva roșii, măsline și capere și a ”încropit” un sos pentru paste. O altă legendă spune că acest sos aromat a fost ”inventat” de prostituatele din Napoli care-l găteau pentru a-și atrage clienți. Ceea ce vrem să vă spunem, pe scurt, este că e un sos foarte gustos și aromat. Vedeți rețeta video, merită încercat acest sos!

sos puttanesca

Sos puttanesca

5.0 from 2 votes
Course: sosuriDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp gătire

20

minutes
Timp total

20

minutes

Ingrediente

  • 4 file-uri de anșoa

  • 1 conservă de roșii tocate în suc propriu

  • 100 g măsline kalamata (fără sâmburi)

  • 2 lingurițe de capere

  • 1/2 linguriță de fulgi de chili

  • 4 caței de usturoi

  • 1 linguriță de zahăr

  • 3 linguri de ulei de măsline

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Într-o cratiță medie sau într-o tigaie mai înaltă, încingeți uleiul de măsline și adăugați usturoiul.
  • După câteva secunde, timp în care uleiul a ”împrumutat” din aroma usturoiului, puneți fileuri de anșoa. Nu vă gândiți că sosul va avea gust de pește! Nici gând de așa ceva! Zdrobiți fileuri cu ajutorul unei linguri.
  • Adăugați roșiile cu tot cu suc, măslinele, zahărul, caperele și fulgii de chili. Aduceți la temperatura de fierbere și lăsați să fiarbă la foc mic, 15 minute. Adăugați un praf de piper și sarea doar la final, după ce ați gustat sosul în prealabil. Și măslinele, și fileurile de anșoa sunt mai sărate!
  • Puteți mânca sosul cu paste, dar și pe felii de pâine prăjită ori cu biscuiți sărați/crackers ori nachos.

Rețetă video

notă

  • Anșoa este un pește mic. Îl găsiți sub formă de conservă în toate hipermarketurile, la raioanele cu conserve de pește. Este un ingredient foarte des folosit de bucătari pentru a intensifica gustul și aromele preparatelor. Îl puteți folosi ca ingredient în sosuri pentru paste și salate, dar și în diverse mâncăruri sau ca topping pentru pizza.
Tags: