Este mult mai simplu să faceți o tartă cu aluat cumpărat, dar nu vă lăsați intimidați de gândul de a face o tartă cu cireșe de la zero. Odată ce ați scos sâmburii fructelor, partea cea mai laborioasă, este foarte ușor să faceți această tartă cu gust de vară.
Tartă cu cireșe
8
porții40
minutes45
minutes1
hour25
minutesIngrediente
- Pentru aluat (îl puteți face din timp și păstra în frigider 2 zile sau în congelator, câteva luni):
360 g făină tip 000 + extra pentru masa de lucru
230 g unt cu 82% grăsime, foarte rece, tăiat cubulețe
1 lingură de zahăr (am folosit zahăr de mesteacăn finlandez, cunoscut și sub numele de xylitol. Vezi nota de la final**)
4 linguri de apă foarte rece (am pus-o la congelator pentru 10 minute)
1 linguriță rasă de sare
Iaurt rece (pentru uns deasupra)
- Pentru umplutură
650 g cireșe curațate de sâmburi (le-am tăiat și în jumătăți pentru că erau mari)
180 g de zahăr (am folosit zahăr de mesteacăn finlandez, cunoscut și sub numele de xylitol. Vedeți nota de la final**)
50 g amidon
50 g unt
1 lamâie
1 linguriță de esență de vanilie (sau de migdale)
Cum să faceți
- În bolul robotului puneți făina, sarea, zahărul și pulsați de câteva ori, să se amestece ingredientele. Adăugați untul tăiat cubulețe și mixați 1-2 minute, cât să înceapă să se adune aluatul. În acel moment puneți 4 linguri de apă rece și amestecați câteva secunde. Luați între degete și testați aluatul: dacă se leagă ușor, dar fără să fie umed, atunci e gata. În caz contrar, mai puneți o lingură de apă și testați-l din nou. Îl răsturnați pe masa pudrată cu făină și îl adunați cu palmele într-un dreptunghi, apol îl împărțiți în două bucăți, pe care le înfoliați și le dați la frigider.
- Între timp, pregătiți umplutura. Puneți cireșele cu jumătate din zahăr (90 g) pe foc și amestecați mereu, aproximativ 10 minute. Adăugați zeama de lămâie și amidonul amestecat cu restul de zahăr. Amestecați continuu, compoziția se va lega destul de repede și riscați să se afume. Țineți pe foc 3 minute, dați deoparte și puneți esența. Lăsați să se răcorească, timp în care va deveni mai legată.
- Scoateți aluaturile din frigier și le lăsați pe masa de lucru 5-10 minute, să le puteți întinde ușor pe masa pudrată cu făină. Întindeți prima foaie cu diametrul de 32-33 cm și o așezați în tava de tartă. Noi am folosit una cu fundul detașabil, foarte utilă pentru tarte. Turnați deasupra umplutura de cireșe și dați tava la rece, cât timp vă ocupați de a doua bucată de aluat.
- întindeți tot pe masa înfăinată într-o foaie de 28-30 cm și o tăiați în fâșii late de 1,5-2 cm, pe care le ”împletiți” deasupra umpluturii. Le ungeți deasupra cu iaurt (de preferat rece) și dați tava la cuptorul preîncălzit la 220 de grade și o coaceți 20 de minute. Reduceți temperatura la 190 de grade și mai coaceți 25-40 de minute sau până când crusta devine maro-aurie. Dacă marginile tartei se rumenesc prea mult, puneți deasupra o hârtie de copt udată și bine scursă de apă. Scoateți tarta cu cireșe pe un grătar și lăsați-o să se răcească câteva ore înainte de a o tăia.
notă
- **Xylitolul sau zahărul de mesteacăn finlandez este un îndulcitor, cu indice glicemic 7. Se poate folosi la prepararea prăjiturilor, băuturilor reci și calde, dulcețuri sau compoturi.