fbpx

Tartă rustică cu pere, nuci și gorgonzola

Tartă rustică cu pere nuci și gorgonzola

Galette este un termen din bucătăria franceză și este, în fapt, o tartă rustică cu aluat fraged și cu umplutură generoasă, care poate fi sărată sau dulce. Aluatul este extrem de simplu de făcut, nu vă va lua mai mult de 3 minute, dacă folosiți robotul, sau 5, dacă-l faceți cu mâna – nu uitați că nu trebuie frâmântat îndelung, ci doar cât să încorporați untul, apa și oul în făină! De data aceasta am ales pentru galette o umplutură sărată, aparent sofisticată, dar foarte gustoasă. Cum am făcut tarta rustică cu pere, nuci și gorgonzola, vedeți în rețeta video.

Tartă rustică cu pere nuci și gorgonzola

Tartă rustică cu pere, nuci și gorgonzola

5 from 1 vote
Course: gustareDifficulty: ușor
Porții

6

porții
Timp preparare

25

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 300 g 300 făină

  • 100 g 100 unt rece, tăiat cubulețe

  • 4 linguri 4 de apă rece (60 ml)

  • 1 1 ou + 1 ou pentru uns

  • Sare

  • Pentru umplutură
  • 3 3 pere

  • 2 2 andive

  • 8 8 nuci

  • 100 g 100 brânză cu mucegai

  • 1/2 1/2 lamâie

  • 50 g 50 unt

  • 1 linguriță 1 de zahăr

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Puneți făina cu o linguriță rasă de sare și untul într-un mixer cu bol. Amestecați puțin, doar cât să obțineți un amestec nisipos. Adăugați oul și apa foarte rece și mai mixați puțin, doar cât să se lege aluatul. Puneți-l apoi într-un bol și dați-i o formă rotundă, înfoliați-l și dați aluatul la rece.
  • Tăiați perele în jumătăți și curățați-le de sâmburi și cotoare, apoi feliați-le. Stropiți cu puțină lămâie, să nu-și schimbe culoarea.
  • Curățați andivele de primul strat de foi și apoi scoateți foaie cu foaie. Sotați-le în untul încins, doar cât să devină aurii.
  • În grăsimea rămasă, puneți perele, zahărul și, spre final, zeama de lămâie strânsă în castronelul în care ați ținut perele feliate. Mai lăsați pe foc câteva minute, cât să scadă sosul format.
  • Întindeți aluatul direct pe hârtia de copt și ungeți foaia cu puțin albuș (să nu rămână crud). Transferați foaia de copt în tavă.
  • Puneți în mijloc aluatului andivele, perele, brânza cu mucegai și nucile. Nu uitați să puneți sare și piper deasupra, cum am pățit noi! Ridicați marginile tartei și ungeți-le cu ou bătut.
  • Dați la cuptor, la 200 de grade, pentru 20 de minute sau până când aluatul a devenit rumen.
  • Înainte de a felia tarta, lăsați-o să se răcorească 15-20 de minute. Timp în care aveți timp să băgați la gheață un vin alb bun. Poftă bună!

Rețetă video

Tags: