fbpx

Tartă rustică cu pere, nuci și gorgonzola

Tartă rustică cu pere nuci și gorgonzola

Galette este un termen din bucătăria franceză È™i este, în fapt, o tartă rustică cu aluat fraged È™i cu umplutură generoasă, care poate fi sărată sau dulce. Aluatul este extrem de simplu de făcut, nu vă va lua mai mult de 3 minute, dacă folosiÈ›i robotul, sau 5, dacă-l faceÈ›i cu mâna – nu uitaÈ›i că nu trebuie frâmântat îndelung, ci doar cât să încorporaÈ›i untul, apa È™i oul în făină! De data aceasta am ales pentru galette o umplutură sărată, aparent sofisticată, dar foarte gustoasă. Cum am făcut tarta rustică cu pere, nuci È™i gorgonzola, vedeÈ›i în reÈ›eta video.

Tartă rustică cu pere nuci și gorgonzola

Tartă rustică cu pere, nuci și gorgonzola

5.0 from 1 vote
Course: gustareDifficulty: ușor
Porții

6

porții
Timp preparare

25

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 300 g făină

  • 100 g unt rece, tăiat cubuleÈ›e

  • 4 linguri de apă rece (60 ml)

  • 1 ou + 1 ou pentru uns

  • Sare

  • Pentru umplutură
  • 3 pere

  • 2 andive

  • 8 nuci

  • 100 g brânză cu mucegai

  • 1/2 lamâie

  • 50 g unt

  • 1 linguriță de zahăr

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • PuneÈ›i făina cu o linguriță rasă de sare È™i untul într-un mixer cu bol. AmestecaÈ›i puÈ›in, doar cât să obÈ›ineÈ›i un amestec nisipos. AdăugaÈ›i oul È™i apa foarte rece È™i mai mixaÈ›i puÈ›in, doar cât să se lege aluatul. PuneÈ›i-l apoi într-un bol È™i daÈ›i-i o formă rotundă, înfoliaÈ›i-l È™i daÈ›i aluatul la rece.
  • TăiaÈ›i perele în jumătăți È™i curățaÈ›i-le de sâmburi È™i cotoare, apoi feliaÈ›i-le. StropiÈ›i cu puÈ›ină lămâie, să nu-È™i schimbe culoarea.
  • CurățaÈ›i andivele de primul strat de foi È™i apoi scoateÈ›i foaie cu foaie. SotaÈ›i-le în untul încins, doar cât să devină aurii.
  • ÃŽn grăsimea rămasă, puneÈ›i perele, zahărul È™i, spre final, zeama de lămâie strânsă în castronelul în care aÈ›i È›inut perele feliate. Mai lăsaÈ›i pe foc câteva minute, cât să scadă sosul format.
  • ÃŽntindeÈ›i aluatul direct pe hârtia de copt È™i ungeÈ›i foaia cu puÈ›in albuÈ™ (să nu rămână crud). TransferaÈ›i foaia de copt în tavă.
  • PuneÈ›i în mijloc aluatului andivele, perele, brânza cu mucegai È™i nucile. Nu uitaÈ›i să puneÈ›i sare È™i piper deasupra, cum am pățit noi! RidicaÈ›i marginile tartei È™i ungeÈ›i-le cu ou bătut.
  • DaÈ›i la cuptor, la 200 de grade, pentru 20 de minute sau până când aluatul a devenit rumen.
  • ÃŽnainte de a felia tarta, lăsaÈ›i-o să se răcorească 15-20 de minute. Timp în care aveÈ›i timp să băgaÈ›i la gheață un vin alb bun. Poftă bună!

Rețetă video

Tags: