fbpx

Tocană de cartofi cu costițe de porc

tocana de cartofi cu costițe de porc

Cu siguranță, între rețetele bunicii, tocana este prima pe listă la capitolul fel principal de mâncare. E gustoasă, sățioasă iar savoarea ei este greu de egalat. Nu mai lungim vorba și vă lăsăm rețeta noastră de tocană de cartofi cu costițe de porc. Și cu puțin cârnat picant, desigur!

Tocană de cartofi cu costițe de porc

5.0 from 2 votes
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

6

Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

40

minutes
Timp total

55

minutes

Ingrediente

  • 500 g costițe de porc

  • 200 g cârnați (noi am folosit picanți)

  • 1 kg cartofi (5 sau 6 cartofi)

  • 1 ceapă mare

  • 2 caței de usturoi

  • 1 ardei gras, tăiat cubulețe

  • 1 cutie de roșii tăiate în suc propriu

  • 2 linguri de boia de ardei (noi am folosit dulce)

  • 1 linguriță rasă de oregano uscat

  • 200 ml vin alb

  • Ulei de floarea-soarelui

  • 1/2 linguriță de chimen (opțional)

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Într-o cratiță mai adâncă, încingeți puțin ulei și rumeniți costițele tăiate și feliile de cârnat. Când s-au rumenit ușor, scoateți totul într-un castron. După ce se carnea s-a mai răcorit, am îndepărtat oasele, să mâncăm mai ușor tocana 🙂
  • În grăsimea rămasă, căliți ceapa și usturoiul tocate. Apoi puneți ardeiul gras și roșiile în suc. Fierbeți cam 8-10 minute, apoi puneți boaiaua.
  • Între timp, spălați, curățați și tăiați cartofii în cuburi potrivit de mari și îi adăugați și pe ei în mâncare împreună cu oregano-ul uscat. După 2-3 clocote, turnați vinul și lăsați să se evapore alcoolul.
  • Adăugați coastele și cârnații, chimenul (dacă vă place) și acoperiți ingredientele cu apă. Puneți capacul și lăsați totul la fiert 25 – 30 de minute sau până când cartofii sunt fragezi. Dacă lichidul scade prea mult (ar fi bine ca tocana să aibă ceva sos, e bun tare cu pâine) completați cu apă fierbinte. La final, mai potriviți gustul de sare și adăugați și piper proaspăt râșnit.

Sfaturi

  • Dacă sosul este prea lichid și îl preferați mai gros, zdrobiți câteva cuburi de cartofi cu o furculiță. Ar fi păcat să adăugați făina!
  • Dacă vreți să scurtați timpul de gătire, gătiți tocana de cartofi cu costițe de porc în oala sub presiune.
Tags: