Cu siguranță, între rețetele bunicii, tocana este prima pe listă la capitolul fel principal de mâncare. E gustoasă, sățioasă iar savoarea ei este greu de egalat. Nu mai lungim vorba și vă lăsăm rețeta noastră de tocană de cartofi cu costițe de porc. Și cu puțin cârnat picant, desigur!
Tocană de cartofi cu costițe de porc
Porții
6
Timp preparare
15
minutesTimp gătire
40
minutesTimp total
55
minutesIngrediente
500 g costițe de porc
200 g cârnați (noi am folosit picanți)
1 kg cartofi (5 sau 6 cartofi)
1 ceapă mare
2 caței de usturoi
1 ardei gras, tăiat cubulețe
1 cutie de roșii tăiate în suc propriu
2 linguri de boia de ardei (noi am folosit dulce)
1 linguriță rasă de oregano uscat
200 ml vin alb
Ulei de floarea-soarelui
1/2 linguriță de chimen (opțional)
Sare
Piper
Cum să faceți
- Într-o cratiță mai adâncă, încingeți puțin ulei și rumeniți costițele tăiate și feliile de cârnat. Când s-au rumenit ușor, scoateți totul într-un castron. După ce se carnea s-a mai răcorit, am îndepărtat oasele, să mâncăm mai ușor tocana 🙂
- În grăsimea rămasă, căliți ceapa și usturoiul tocate. Apoi puneți ardeiul gras și roșiile în suc. Fierbeți cam 8-10 minute, apoi puneți boaiaua.
- Între timp, spălați, curățați și tăiați cartofii în cuburi potrivit de mari și îi adăugați și pe ei în mâncare împreună cu oregano-ul uscat. După 2-3 clocote, turnați vinul și lăsați să se evapore alcoolul.
- Adăugați coastele și cârnații, chimenul (dacă vă place) și acoperiți ingredientele cu apă. Puneți capacul și lăsați totul la fiert 25 – 30 de minute sau până când cartofii sunt fragezi. Dacă lichidul scade prea mult (ar fi bine ca tocana să aibă ceva sos, e bun tare cu pâine) completați cu apă fierbinte. La final, mai potriviți gustul de sare și adăugați și piper proaspăt râșnit.
Sfaturi
- Dacă sosul este prea lichid și îl preferați mai gros, zdrobiți câteva cuburi de cartofi cu o furculiță. Ar fi păcat să adăugați făina!
- Dacă vreți să scurtați timpul de gătire, gătiți tocana de cartofi cu costițe de porc în oala sub presiune.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete