fbpx

Turtă dulce cu glazură

turtă dulce cu glazură

Turta dulce cu glazură este desertul de Crăciun. Bine, nu ne împiedică nimeni să-l facem și în altă perioadă a anului, dar parcă atunci aromele biscuiților cu ghimbir și alte mirodenii se împletesc cel mai firesc cu atmosfera festivă de la final de an.
Primele scrieri despre turtă dulce au apărut încă de pe vremea grecilor antici și a egiptenilor. Iar regina Elisabeta I a fost cea care a făcut cunoscut omulețul din turtă dulce (sau Gingerbread man), care reprezenta iubirea atunci când era dăruit. Dar citiți mai multe despre istoria aromată a turtei dulci aici.

turtă dulce cu glazură

Turtă dulce cu glazură

5.0 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

30

bucăți
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

10

minutes
timp de răcire

2

ore
Timp total

28

minutes

Ingrediente

  • Pentru turtă dulce
  • 110 g unt rece

  • 110 g zahăr tos

  • 120 g miere

  • 300 g făină

  • 1/2 linguriță de bicarbonat

  • Mix de mirodenii*

  • Sare

  • Pentru glazură
  • 1 albuș

  • Zeama de la o lămâie

  • 200 g zahăr pudră

Cum să faceți

  • Pentru mixul de mirodenii, aveți nevoie de câte o ½ linguriță de pudră de scorțișoară, ghimbir, cardamom, nucșoară și cuișoare. Dacă nu le găsiți deja sub formă de pudră, zdrobiți mirodeniile în mojar, iar nucșoara o radeți prin sita fină (mică).
  • Puneți pe foc mic zahărul cu untul și mierea. Amestecați continuu, până ce cristalele de zahăr s-au topit. Dați deoparte și încorporați amestecul de făină, bicarbonat, mirodenii și un praf de sare. Omogenizați și răsturnați aluatul obținut pe o folie alimentară. Dați la rece 1-2 ore, până se întărește și poate fi întins ușor.
  • După ce a stat la rece, întindeți aluatul pe masa de lucru unsă cu foarte puțin ulei sau direct pe o foaie de copt. Cu ajutorul formelor decupați aluatul în formele dorite.
  • Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie, la distanță unele de altele pentru că vor mai crește la copt. Dați la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, aproximativ 8-10-12 minute, în funcție de cuptor. Nu trebuie să fie crocante, ci ușor moi la atingere. Se vor întări după ce se răcesc. După ce s-au copt, puneți turta dulce pe un grătar să se răcească.
  • Între timp, pregătiți glazura. Bateți spumă albușul și încorporați treptat zahărul tos și zeama de lămâie.
  • Decorați biscuiții și lăsați-i deoparte 1-2 ore, separați, înainte de a-i pune într-un cutie metalică sau un borcan. Dacă îi veți gusta în aceeași zi în care i-ați pregătit, este posibil să vi se pară puțin tari. Dar turta dulce cu glazură se va frăgezi în următoarele zile. De aceea, este de preferat s-o faceți cu 2-3 zile înainte de Crăciun.

Rețetă video