fbpx

Varză murată călită

Varză murată călită, cea mai simplă rețetă, ieftină, sățioasă și gustoasă. Delicioasă cu o mămăligă alături. Și un ardei iute, fie!

Varză murată călită

5.0 from 1 vote
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

6

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

35

minutes
Timp total

50

minutes

Ingrediente

  • 1,5 kg varză murată

  • 2 cepe potrivite

  • 1 ardei gras roșu

  • 2 linguri de pastă de roșii

  • 100 ml suc de roșii

  • Ulei de floarea-soarelui

  • Cimbru uscat

  • 2 frunze de dafin

  • 1/2 linguriță de boia (dulce, iute sau afumată)

  • Piper

  • Sare (opțional)

Cum să faceți

  • Îndepărtați cotorul de varză și desprindeți foile, una câte una. Dacă sunt sărate, puneți foile într-un castron cu apă rece și lăsați-le la desărat măcar 15 minute, apoi le scurgeți bine și le tocați cât de fin puteți.
  • Căliți ceapa și ardeiul tocate mărunt în 3-4 linguri de ulei bine încins. După câteva minute, puneți varza tocată, stoarsă cât mai bine de zeamă. Puneți cimbrul, dafinul, boiaua, câteva boabe de piper. Când lichidul a scăzut și varza începe să ”sfârâie,, adăugați treptat o cănuță de apă caldă și lăsați să fiarbă acoperit până se înmoaie varza, 15-25 de minute. La nevoie, mai completați cu apă, dar nu turnați mult dintr-o dată.
  • Amestecați pasta și sucul de roșii și turnați peste varză. Dacă sosul nu e suficient, mai completați cu puțină apă, cât să nu se lipească.
  • Lăsați să dea 2-3 clocote și stingeți focul. Puneți piper proaspăt măcinat la final și sare, dacă mai e nevoie.