fbpx

Baba ganoush (salată de vinete cu tahini)

  • Home
  • de post
  • Baba ganoush (salată de vinete cu tahini)
baba ganoush

Baba ganoush face parte din bucătăria orientală și înseamnă, de fapt, salată de vinete cu tahini (pastă de susan). Se aseamănă destul de mult cu humusul, dacă vă place. De această dată, am folosit usturoi copt, dar îl puteți înlocui cu usturoi crud, nu mai mult de 2 căței.

baba ganoush

Baba ganoush (salată de vinete cu tahini)

5.0 from 2 votes
Course: gustareDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

40

minutes

Ingrediente

  • 3 vinete medii

  • 3 linguri de tahini (pastă de susan)

  • 1 capățână de usturoi

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • 1 lamâie

  • Sare

  • Piper

  • Sumac

Cum să faceți

  • SpălaÈ›i vinetele È™i uscaÈ›i-le într-un prosop de hârtie. TăiaÈ›i-le pe lungime È™i presăraÈ›i sare pe partea cu miez. LăsaÈ›i 10-15 minute È™i apoi È™tergeÈ›i din nou vinetele.
  • TăiaÈ›i căpățâna de usturoi în partea de sus, ca un capac, stropiÈ›i cu foarte puÈ›in ulei (1/2 linguriță) È™i împachetaÈ›i-o în folie de aluminiu.
  • PuneÈ›i vinetele, cu miezul în jos, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cu furculiÈ›a, înÈ›epaÈ›i coaja din loc în loc. Pe aceeaÈ™i tavă puneÈ›i È™i căpățâna de usturoi în folie. StropiÈ›i vinetele cu ulei È™i coaceÈ›i 30 de minute, la 200 de grade.
  • După trecerea timpului, scoateÈ›i tava din cuptor È™i, cu ajutorul unei linguri, scoateÈ›i miezul vinetelor È™i puneÈ›i-l într-un blender. AdăugaÈ›i pulpa de usturoi copt (nu trebuie decât să presaÈ›i uÈ™or cățeii È™i miezul iese uÈ™or), pasta de susan, sare È™i piper, zeama de la o jumătate de lămâie. AmestecaÈ›i câteva secunde, până obÈ›ineÈ›i o pastă cremoasă È™i omogenă.
  • GustaÈ›i È™i, în funcÈ›ie de preferinÈ›e, s-ar putea să mai fie nevoie să adăugaÈ›i È™i restul de zeamă de lămâie È™i poate chiar o linguriță de pastă de susan.
  • Asta a fost tot. Am pus salata de vinete cu tahini (sau baba ganoush) într-un castron, am turnat o linguriță de ulei de măsline È™i am presărat puÈ›in sumac. Dacă nu-l aveÈ›i, aÈ›i putea să-l înlocuiÈ›i cu boia dulce sau afumată sau nu puneÈ›i deloc.
  • Am lăsat-o la frigider vreo 2 ore, să se răcească bine, apoi am mâncat-o cu bastonaÈ™e de legume È™i felii de lipie.

Sfaturi

  • Sigur că este mult mai simplu să folosim un blender, dar vinetele tocate în mod tradiÈ›ional au o textură mai potrivită pentru o salată È™i vom simÈ›i gustul fiecărui ingredient în parte.
Tags: