fbpx

Baba ganoush (salată de vinete cu tahini)

baba ganoush

Baba ganoush face parte din bucătăria orientală și înseamnă, de fapt, salată de vinete cu tahini (pastă de susan). Se aseamănă destul de mult cu humusul, dacă vă place. De această dată, am folosit usturoi copt, dar îl puteți înlocui cu usturoi crud, nu mai mult de 2 căței.

baba ganoush

Baba ganoush (salată de vinete cu tahini)

5 din 2 votes
Fel: gustareDificultate ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

40

minutes

Ingrediente

  • 3 vinete medii

  • 3 linguri de tahini (pastă de susan)

  • 1 capățână de usturoi

  • 2 linguri de ulei de măsline

  • 1 lamâie

  • Sare

  • Piper

  • Sumac

Cum să faceți

  • Spălați vinetele și uscați-le într-un prosop de hârtie. Tăiați-le pe lungime și presărați sare pe partea cu miez. Lăsați 10-15 minute și apoi ștergeți din nou vinetele.
  • Tăiați căpățâna de usturoi în partea de sus, ca un capac, stropiți cu puțin ulei și împachetați-o în folie de aluminiu.
  • Puneți vinetele, cu miezul în jos, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cu furculița, înțepați coaja din loc în loc. Pe aceeași tavă puneți și căpățâna de usturoi în folie. Stropiți vinetele cu ulei și coaceți 30 de minute, la 200 de grade.
  • După trecerea timpului, scoateți tava din cuptor și, cu ajutorul unei linguri, scoateți miezul vinetelor și puneți-l într-un blender. Adăugați pulpa de usturoi copt (nu trebuie decât să presați ușor cățeii și miezul iese ușor), pasta de susan, sare și piper, zeama de la o jumătate de lămâie. Amestecați câteva secunde, până obțineți o pastă cremoasă și omogenă.
  • Gustați și, în funcție de preferințe, s-ar putea să mai fie nevoie să adăugați și restul de zeamă de lămâie și poate chiar o linguriță de pastă de susan.
  • Asta a fost tot. Am pus salata de vinete cu tahini (sau baba ganoush) într-un castron, am turnat o linguriță de ulei de măsline și am presărat puțin sumac. Dacă nu-l aveți, ați putea să-l înlocuiți cu boia dulce sau afumată sau nu puneți deloc.
  • Am lăsat-o la frigider vreo 2 ore, să se răcească bine, apoi am mâncat-o cu bastonașe de legume și felii de lipie.

Sfaturi

  • Sigur că este mult mai simplu să folosim un blender, dar vinetele tocate în mod tradițional au o textură mai potrivită pentru o salată și vom simți gustul fiecărui ingredient în parte.
Tags: