
Baba ganoush face parte din bucătăria orientală și înseamnă, de fapt, salată de vinete cu tahini (pastă de susan). Se aseamănă destul de mult cu humusul, dacă vă place. De această dată, am folosit usturoi copt, dar îl puteți înlocui cu usturoi crud, nu mai mult de 2 căței.

Baba ganoush (salată de vinete cu tahini)
Porții
4
porțiiTimp preparare
10
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
40
minutesIngrediente
3 vinete medii
3 linguri de tahini (pastă de susan)
1 capățână de usturoi
1 lingură de ulei de măsline
1 lamâie
Sare
Piper
Sumac
Cum să faceți
- Spălați vinetele și uscați-le într-un prosop de hârtie. Tăiați-le pe lungime și presărați sare pe partea cu miez. Lăsați 10-15 minute și apoi ștergeți din nou vinetele.
- Tăiați căpățâna de usturoi în partea de sus, ca un capac, stropiți cu foarte puțin ulei (1/2 linguriță) și împachetați-o în folie de aluminiu.
- Puneți vinetele, cu miezul în jos, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cu furculița, înțepați coaja din loc în loc. Pe aceeași tavă puneți și căpățâna de usturoi în folie. Stropiți vinetele cu ulei și coaceți 30 de minute, la 200 de grade.
- După trecerea timpului, scoateți tava din cuptor și, cu ajutorul unei linguri, scoateți miezul vinetelor și puneți-l într-un blender. Adăugați pulpa de usturoi copt (nu trebuie decât să presați ușor cățeii și miezul iese ușor), pasta de susan, sare și piper, zeama de la o jumătate de lămâie. Amestecați câteva secunde, până obțineți o pastă cremoasă și omogenă.
- Gustați și, în funcție de preferințe, s-ar putea să mai fie nevoie să adăugați și restul de zeamă de lămâie și poate chiar o linguriță de pastă de susan.
- Asta a fost tot. Am pus salata de vinete cu tahini (sau baba ganoush) într-un castron, am turnat o linguriță de ulei de măsline și am presărat puțin sumac. Dacă nu-l aveți, ați putea să-l înlocuiți cu boia dulce sau afumată sau nu puneți deloc.
- Am lăsat-o la frigider vreo 2 ore, să se răcească bine, apoi am mâncat-o cu bastonașe de legume și felii de lipie.
Sfaturi
- Sigur că este mult mai simplu să folosim un blender, dar vinetele tocate în mod tradițional au o textură mai potrivită pentru o salată și vom simți gustul fiecărui ingredient în parte.
Tags: vinete
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete