Banitsa sau plăcinta cu brânză și iaurt vine de pe meleaguri bulgărești și seamănă foarte bine cu plăcinta dobrogeană, cum o știm noi. Ingredientele nu sunt multe, rețeta se face foarte ușor și în doar 15 minute ați și dat-o la cuptor!
Banitsa sau plăcintă cu brânza și iaurt
Porții
8
porțiiTimp preparare
15
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
45
minutesIngrediente
1 pachet de foi fine de plăcintă (15 foi)
100 g unt topit
400 g brânză de capră (sau feta ori sirene)
300 g iaurt de bivoliță (sau de capră)
3 ouă + 1 gălbenuș
Sare
Piper
Cum să faceți
- Mărunțiți brânza într-un castron, adăugați iaurtul și încorporați treptat ouăle, amestecând bine după fiecare. Puneți sare și piper după gust.
- Suprapuneți trei foi de plăcintă, stropindu-le cu unt topit pe fiecare în parte. Puneți deasupra o parte din crema de brânză și iaurt și rulați. Repetați pașii. Nouă ne-au ieșit 5 astfel de rulouri.
- Tapetați tava de aragaz cu hârtie de copt. Așezați în centru primul rulou și dați-i formă de melc. Puneți de jur împrejur, în cerc, și celelalte rulouri.
- În untul topit rămas adăugați gălbenușul și bateți bine. Ungeți plăcinta cu brânză și iaurt și coaceți, la 200 de grade, 25-30 de minute, până devine aurie.
- Banitsa sau plăcinta cu brânză și iaurt e grozavă și caldă, și rece. Și dacă ați avea lângă ea și o bere sau un vin alb, chiar rose, am spune că ați ales perfect.
Rețetă video
notă
- Puteți congela plăcinta, atât crudă, cât și coaptă.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete