fbpx

Istoria unui desert celebru: Negresa, prăjitura necrescută

Poate că sună ciudat mai ales pentru o cultură culinară ca a noastră unde cozonacul sau checul sunt catalogate mai ales după cât sunt de pufoase, nu după gust. Dar cel mai important lucru legat de rețeta originală a prăjiturii cu numele negresă este că nu are nevoie de agent de creștere. 

De altfel, una dintre legendele privind originea acesteia este că gospodina care o pregătea a uitat pur și simplu să adauge praf de copt. Iar în loc să aibă o prăjitură pufoasă cu ciocolată, s-a ales cu o prăjitură plată și densă. Pe care, însă, a refuzat să o arunce, a tăiat-o cu atenție în pătratele caracteristic. Și a servit-o mesenilor ca pe o nouă invenție.

Cât de adevărată este această poveste? Depinde ce și cât vrea fiecare să creadă, dar nu e nimic ieșit din comun în faptul că am uitat să adăugăm un ingredient într-o mâncare. Uneori nici nu se simte lipsa acestuia, alteori substituirea de ingrediente dă naștere unui produs nou și sunt și cazuri când pur și simplu ne iese ceva la care nu ne-am fi gândit.

Cam așa și cu negresa noastră, brownie pe numele ei de scenă.

Legende

O altă istorie ne spune că rețeta ar fi apărut tot din întâmplare, în timp ce un bucătar pregătea un fel de chifle, biscuits pentru britanici, și din greșeală a adăugat cacao. 

Și este încă o poveste, pe care am lăsat-o la final pentru că a făcut realmente istorie. Soția unui proprietar de hotel din Chicago găzduia o petrecere simandicoasă cu multe doamne. Ea a cerut bucătarului să-i pregătească un desert, dar care putea fi mâncat fără linguriță sau furculiță. Și.. așa au apărut brownies, incluse chiar și acum mai degrabă pe lista de fursecuri, decât de prăjituri. De ce? Pentru că nu au nevoie de tot dichisul unei farfurioare de porțelan cu linguriță de argint lângă, ci doar de un șervețel.

Dar desertul creat a ajuns să fie parte din unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Chicago-ului. Și anume, Expoziția Columb, organizată pentru a sărbători cea de-a 400-a aniversare de la sosirea lui Cristofor Columb în Lumea Nouă, dar și pentru a prezenta refacerea orașului după Marele Incendiu din 1871.

Aceste brownies au inclus cantități semnificative de ciocolată, unt și zahăr, precum și făină și ouă. Interesant este că au fost acoperite și cu nuci și o glazură de caise. Rețeta este disponibilă chiar și în ziua de azi la ceea ce este acum The Palmer House Hilton din Chicago. 

În ceea ce privește prima rețetă de negresă apropiată de ceea ce știm noi astăzi, care a apărut tipărită, a fost în Cartea de bucate din 1896 Boston Cooking-School, scrisă de Fannie Farmer. Dar hotelul pomenit mai sus are și el publicată pe site.

Rețetele pe care le facem des

Și pentru că nu ne lăsăm mai prejos, avem și noi propriile rețete încercate de negresă, pe care le împărtășim cu voi:

Oare voi aveți o rețetă preferată pentru negresă, una dintre cele mai îndrăgite rețete din copilărie?

Surse documentare:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_brownie
https://simple.wikipedia.org/wiki/Chocolate_brownie
https://ushistoryscene.com/article/brownies/
https://www.forbes.com/sites/terricolby/2018/08/31/taste-the-palmer-house-brownies-for-a-bit-of-chicago-history/?sh=4d8ee96b2d3f