fbpx

Macaroane de desert

Nu doar italienii mănâncă paste, iar macaroanele noastre cu nuci și zahăr sau miere nu sunt singulare când vine vorba de combinații interesante. Dulci sau sărate, am căutat și prin bucătăriile altora rețete cu macaroane, indiferent cum se cheamă pe limba lor.

Pornim de acasă și amintim rețeta de macaroane cu nuci și miere, cu sau fără scorțișoară, pentru că nu toată lumea este fan. E unul dintre deserturile copilăriei pentru mulți dintre noi, iar rețeta este dintre cele mai simple: pastele (sub orice formă le preferați, dar melcișorii sau cele răsucite sunt mai simpatice) se fierb așa cum scrie pe cutie, apoi se amestecă cu câtă nucă zdrobită sau măcinată, cum vă lasă inima, se presară scorţişoara (sau nu) şi zahărul brun. În bolul în care le serviți, se mai adaugă o lingură de miere. Și cam atât!

Și tot la capitolul amintiri din copilărie, mai avem și tăiței cu lapte! Practic, fierbeți în lapte tăiței sau spaghete mai subțiri ori fidea, fiecare ce preferă. Adăugați esență de vanilie sau zahăr cu vanilie și miere.

Am găsit o rețetă de budincă de paste cu nucă și gem într-un almanah de prin anii ’80. Și pentru că am poftit la ea, am și pregătit-o. I-am adăugat unt, în loc de ulei, iar unul dintre gemuri l-am făcut atunci, pe loc, dar voi puteți folosi gemul pe care-l aveți deja în cămară. Și să știți că este grozavă și a doua zi, chiar am savurat fiecare înghițitură!

Nouă ne mai place și budinca de macaroane. Cu brânză de vaci și doar atâta zahăr cât să o putem mânca și ca o gustare sau mic dejun, nu neapărat un desert. Și aici, alegeți macaroane ”cu gaură” pentru a rămâne mai aerate. 

Și vecinii unguri au o budică de paste cu brânză de vaci. La ei se cheamă Vargabéles și se face foarte simplu, cu foi de plăcintă și tăiței sau spaghete foarte subțiri. Cu ouă, smântână, unt și stafide. Ce poate fi mai bun?

Un pic mai spre vest, ajungem la sloveni și croați. Fiecare dintre ei au o varietate de štruklji sau  štrukli, una dintre cele mai tipice feluri de mâncare locale. Pentru sloveni, este un aluat de paste ca la lasagna, umplut cu ingrediente dulci sau sărate, cum ar fi brânză de vaci, nuci, mere și semințe de mac și rulat. Štruklji pot fi coapte sau fierte, iar o varietate unică este deosebit de populară primăvara și vara, când sunt umplute cu tarhon proaspăt. La croați, foile de aluat sunt mai degrabă suprapuse ca la lasagna și tăiate apoi pătrate. Și ei au atât variante dulci, cât și sărate.

De noodle kugel poate nu ați auzit în forma aceasta, dar este o budincă de paste dulce sau sărată, dar mai ales dulce. De fapt sunt tăiței cu smântână, brânză de vaci proaspătă și ouă la cuptor, în varianta evreiască. Și cu un strop de scorțișoară!

Macaroanele Sfântului Ioan (Saint John’s pasta pudding) ne duc repejor la Ibiza, unde sunt sinonime cu miezul verii și cu sărbătoare sfântului căruia îi poartă numele. Rețeta seamănă destul de bine cu tăițeii noștri cu lapte, dar are în plus coajă rasă de lămâie și portocală și zeama de la ele, plus baton de scorțișoară. Doar că se servesc de la frigider, cu o porție suplimentară de coajă rasă de citrice!

Facem un pas mai departe și ajungem în Portugalia, să degustăm o porție de Aletria, un desert tradițional preparat cu paste, de obicei dintr-o varietate subțire, gătite în lapte îndulcit și aromatizat cu scorțișoară și lămâie. Odată fierte, se amestecă cu gălbenușurile și apoi se pun într-o tavă plată de copt și se lasă să se întărească. Înainte de servire, blatul este decorat cu scorțișoară, de obicei într-un model încrucișat. Aletria este specifică Crăciunului și poate fi savurată caldă sau rece.

Și englezii au o budincă de macaroane. De preferință cu macaroane tubulare, care se fierb normal, în apă, apoi se pun într-un vas de cuptor, iar deasupra se toarnă un amestec de lapte, ouă, zahăr, vanilie și nucșoară. După ce se scot de la cuptor, se pot servi cu smântână, miere, înghețată, dulceață de fructe sau sos de fructe proaspete.
Și pentru că nu se putea ca italienii iubitori de paste să nu aibă și o variantă dulce, ei bine au Pastia, o budincă ce se pregătește de obicei de Paște. Este un desert clasic pe care toți membrii familiei îl iubesc. Se face cu tăiței sau spaghete subțiri, care odată fierte se amestecă cu unt și puțin lapte, se așază într-o tavă iar deasupra se toarnă lapte cu ouă, zahăr, vanilie și nucșoară. Se coc la temperatură scăzută apoi se lasă la rece și se taie bucăți pătrate. Simplu și gustos.

Surse documentare:

https://toriavey.com/sweet-lokshen-kugel/
https://jernejkitchen.com/sl/recepti/skutini-struklji
https://www.sbs.com.au/food/recipes/saint-johns-pasta-pudding
https://euamoportugal.com/pt/receitas/categorias/sobremesa/aletria-doce-cremosa
https://greatbritishrecipes.com/macaroni-pudding/
https://mangiamagna.com/how-to-make-a-traditional-pastia/