Sosul de maioneză de casă este unul dintre cele mai populare din lume. Indiferent dacă alegi să-l faci cu telul ori cu mixerul, nu-ți ia mai mult de 10-15 minute să-l dai la frigider. Iar dacă, din întâmplare, maioneza s-a tăiat, vezi aici cum o ”repari”.
Ingrediente
1 gălbenuș crud
1 linguriță cu vârf de muștar Dijon
150 ml ulei de floarea-soarelui
1/2 linguriță de oțet
Un praf de sare
Un praf de piper alb (opțional)
Cum să faceți
- Într-un castron, amestecă pentru câteva secunde gălbenușul cu muștarul Dijon.
- Adaugă oțetul (sau zeamă de lămâie), sare și piper, după gust.
- Încorporează treptat, amestecând mereu, uleiul de floarea-soarelui până obții un sos de maioneză de casă cremos și bine legat.
Dacă, dintr-un motiv anume, nu vrei să consumi maioneză pregătită cu gălbenușuri crude, le poți înlocui cu cele fierte. Astfel, într-un castron dă prin sită 2 gălbenușuri fierte tari. Adaugă o lingură cu oțet alb (sau zeamă de lămâie), sare, piper alb (opțional) și o lingură de muștarul pe care-l preferi. Amestecă bine cu telul, cât să omogenizezi ingredientele. Toarnă treptat, puțin câte puțin, până încorporezi în maioneză toți cei 150 ml de ulei de floarea-soarelui.