Italia, Franţa şi Spania sunt destinaţiile unde își petrec vacanţa de vară trei sferturi dintre români, însă pe listă se mai află Grecia, Turcia, iar Malta a urcat și ea a urcat câteva locuri în clasament, după cum arată datele publicate de agențiile de turism. Dacă despre ce putem alege în meniul de vacanță în unele locuri am mai povestit, acum suntem curioși de Malta!
Malta este un arhipelag în Marea Mediterană format din 3 insule și este cea mai mică țară din Uniunea Europeană, mai mică decât Bucureștiul cu zonele lui de expansiune. Dar este mult mai puțin aglomerată, în condițiile în care pe tot cuprinsul țării întâlnești un sfert din locuitorii Bucureștiului. Sigur, acestora li se adaugă turiștii, dar Malta nu este acel gen de destinație îndrăgit de toată lumea.
Malta are o istorie de peste 6000 de ani, iar Templele Megalitice de aici sunt mai vechi chiar și decât piramidele din Egipt sau Stonehenge. În istoria ei mai recentă, Malta a fost colonie britanică, așadar atenție la mașini, vin din partea cealaltă! Vestea bună este că engleza este cea de-a doua limbă oficială locală, așadar la acest capitol nu veți întâmpina mari probleme.
Maltezii sunt destul de religioși, cam ca și italienii, și tot ca și ei se manifestă sărbătorind toți sfinții importanți care sunt protectori ai orașelor. Rezultatul este câte o mare petrecere din mai și până în septembrie, în fiecare weekend în câte o localitate. Mnarja, sau l-Imnarja este una dintre cele mai importante sărbători malteze: un festival național dedicat oficial sărbătorii Sfinților Petru și Paul, ale cărui rădăcini însă pot fi urmărite până la sărbătoarea păgână romană Luminaria, marcată cu torțe și focuri în noaptea de 29 iunie. Mnarja este în ziua de azi una dintre puținele ocazii când se mai poate asculta muzica tradițională „għana”Bucătăria malteză are puternice influențe siciliene și engleze, precum și din bucătăria spaniolă, maghrebiană și provensală. Este bazată pe pește, brânză, legume și carne de iepure.
Pastizzi este cea mai populară gustare, de obicei se găsește la patiserie, sunt mici pateuri umplute fie cu ricotta, fie cu o pastă de mazăre.
Ħobż & Ftira biż-żejt este varianta lor de bruschete cu roșii. Felii de pâine dospită (Ħobż), cu ulei și usturoi deasupra, plus roșii și ceapă. Acestea pot include însă și ton conservat sau anșoa, brânză de oaie ġbejna, piure de fasole bigilla, măsline și capere. Fiind gustarea numărul unu din Malta, hobż biż-żejt poate fi găsit în aproape toate restaurantele din țară.
Ġbejna pomenită mai sus este brânză tradițională din lapte de oaie sau capră, cheag și sare. Poate fi însă preparată și cu alte condimente. Ce este specific este modul în care arată: mici bucățele rotunde, uneori chiar cu ștampilă imprimată. Se crede că Ġbejna a fost preparată inițial cu apă de mare în loc de cheag ca agent de coagulare.
Stuffat tal-fenek sau Fenkata este tradiționala lor tocană de iepure, considerată mâncarea națională a Maltei. Se gătește lent, ore întregi, până când carnea se desprinde ușor de pe os, și vine la pachet cu un sos de roșii, vin roșu și usturoi.
Aljotta este supă de pește și pare a fi delicioasă: cu întregul pește, capul și coada gătite în sucuri proprii înainte de a fi îndepărtate, aroma este bogată. Condimente avem usturoi, ceapă, roșii și ierburi aromatice. Se poate spune că aceasta este hrana de suflet autentică a Maltei.
Lampuka (dorada sau mahi-mahi) este peștele național, prins în timp ce migrează pe lângă insule în fiecare toamnă, folosind un sistem de plute cu frunze de palmier, o tradiție neschimbată de peste un mileniu.
Soppa ta’ l-armla se traduce prin Supa văduvei și este o supă de legume simplă, la care se adaugă însă la final brânză proaspătă malteză și un ou, plus ceva parmezan când se servește. Uneori are și paste.La capitolul deserturi, maltezii au împrumutat și au adaptat o mulțime de rețete: cannoli, budincă de pâine sau Buturuga (de Crăciun). În general, se pricep tare bine la prăjituri și patiserie, așar pur și simplu încercați-le!
Surse documentare:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Malta
https://www.telegraph.co.uk/travel/why-choose-malta/where-and-what-to-eat-in-malta/
https://www.vcmsmaltarentals.com/blog/11-traditional-maltese-food-drinks-tourists-and-locals-love/
https://www.tasteatlas.com/best-rated-dishes-in-malta