fbpx

Pepenele roșu – dulce, răcoritor și cu puține calorii

  • Home
  • Utile
  • Pepenele roșu – dulce, răcoritor și cu puține calorii
Pepenele roșu - dulce, răcoritor și cu puține calorii

Pepenele roșu este în jur de 90% apă, ceea ce îl face util pentru hidratarea necesară pe timp de vară. De asemenea, poate satisface pofta de dulce, cu ajutorul zaharurilor sale naturale.

Dar nu doar atât!

  • Calorii: 46
  • Carbohidrați: 11,5 grame
  • Fibre: 0,6 grame
  • Zahăr: 9,4 grame
  • Proteine: 0,9 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Vitamina A: 5% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina C: 14% din DZR
  • Potasiu: 4% din DZR
  • Magneziu: 4% din DZR

Conform studiilor realizate, între nutrienții conținuți de pepenele roșu sunt licopenul, citrulina și vitaminele A și C, iar principalele lui beneficii aduse bunei funcționări a organismului sunt legate de sănătatea inimii, reducerea durerilor musculare și scăderea inflamației.

Și unul dintre cele mai bune ajutoare vine din menținerea hidratării, atât de importantă pentru ca organismul să funcționeze corect.

Ca urmare, consumul de fructe cu un conținut ridicat de apă poate oferi corpului lichidele de care are nevoie pentru a funcționa corect. Iar pepenele roșu este apă în cea mai mare proporție!

În plus, consumul de alimente cu un număr redus de calorii, ajută și la gestionarea greutății, menținându-vă senzația de sațietate mai mult timp.

Poate fi consumat:

  • Ca atare, curățat de coajă, tăiat cubulețe și lăsat la rece
  • În limonade, chiar și gata congelat
  • Un sorbet de pepene roșu
  • În salate de fructe
  • Chiar în salate!
  • Ori în supe reci, după rețeta de gazpacho

Trucuri și secrete

  • Căutați un pepene ferm, fără pete, tăieturi sau lovituri.
  • La 92% apă, pepenele ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa.
  • Întoarceți pepenele și căutați o pată galben-crem pe partea inferioară, (numită „pata de pământ”). Aici s-a așezat pe pământ și s-a copt la soare
  • Dacă este foarte bine copt, ar trebui să troznească un pic dacă îl strângeți bine în brațe
  • Poate fi curățat foarte simplu și deodată: tăiați capetele, așezați-l ”în picioare” și tăiați coaja ca și cum ați curăța un cartof, apoi feliați și tăiați cubulețe, depozitați la rece
  • Și dacă îl tăiați în sferturi sau optimi puteți să scoateți frumos cubulețe din el
  • Poate fi pur și simplu tăiat în două, pe lung, apoi feliat la 2-3 cm: este foarte ușor de mâncat direct, din coajă!
  • Poate fi foarte ușor congelat miezul, pentru a fi folosit drept cuburi de gheață în limonade sau pur și simplu pentru răcirea acestora

Surse documentare:

https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_3
https://www.medicalnewstoday.com/articles/266886#benefits
https://www.watermelon.org/the-slice/how-to-choose-a-watermelon/
https://www.watermelon.org/nutrition/
https://www.youtube.com/watch?v=i-f7DlePoBc
https://www.watermelon.org/watermelon-101/watermelon-how-to/

Foto: pixabay.com