fbpx

Plante de leac în sezonul rece

Plante de leac în sezonul rece

Sigur știți deja că mierea și lămâia fac minuni pentru a preveni răcelile, iar pentru a mai scăpa de durerile în gât bunicile noastre foloseau zeama de ridiche neagră. Am căutat mai multe astfel de variante pentru serile în care ne simțim înfrigurați și am vrea să ținem departe de noi răcelile.

Nu de alta, dar vine iarna și nu se anunță prea ușoară.

  • Amestecul de miere cu lămâie are multe beneficii pentru sănătate și unul dintre cele mai importante este că ameliorează tusea. Un studiu pe 300 de copii cu infecții ale tractului respirator superior a arătat că cei care au luat miere s-au înzdrăvenit mai repede decât cei din grupul placebo. 
  • Usturoiul cu miere formează un remediu natural excelent care ajută în stări gripale și la răceală. 
  • Ghimbirul are un gust picant, înțepător și este folosit nu doar la mâncărurile indiene, ci și în infuzii pentru tratarea durerilor de gât. Este și un bun antiinflamator, dar și ajută la creșterea imunității pentru că ajută la combaterea infecțiilor care provoacă dureri de gât.
  • Fructele de soc sunt vitaminizante și antinevralgice și pot fi un adjuvant în tratarea răcelii sau pentru a scăpa de tuse. Iar infuzia de soc are aceleași proprietăți antivirale și antimicrobiene.
  • Infuzie de flori de tei și soc, puteți adăuga și mușețel 
  • Ceapa este un ajutor redutabil împotriva infecțiilor tractului respirator superior, așadar de mare ajutor când sunteți răciți, dacă reușiți să treceți peste gustul acestui ceai. Mai degrabă infuzie. 
  • Ridichea neagră cu miere acţionează ca agent antimicrobian, întărind sistemul imunitar. Siropul din ridiche neagră este foarte eficient pentru tratarea bronşitelor, pentru tusea uscată şi cronică la copii, dar şi la adulţi. Se obține foarte simplu: se face o gaură cu vârful unui cuțit în ridiche, se umple cu zahăr și se lasă peste noapte. Dimineața zahărul va fi topit în zeama lăsată de ridiche. Se ia cu lingurița sau se bea direct cu paiul. Zahărul poate fi înlocuit cu miere.

Foto: pixabay.com

Surse documentare:
https://www.healthline.com/health/garlic-and-honey#how-to-use
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-honey-lemon-water
https://www.healthline.com/health/ginger-for-sore-throat
https://ro.wikipedia.org/wiki/G%C4%83lbenele
https://www.spitalulbuzau.ro/sfaturi-ceaiuri-pentru-raceala-si-gripa
https://www.csid.ro/sanatate/medicina-alternativa/sirop-de-ridiche-neagra-pentru-tuse-beneficii-si-indicatii-18615085/