fbpx

Rodia sau fructul vieții

rodie

Rodia este un fruct exotic pe care îl găsim în supermarketuri cu precădere în sezonul rece. Planta, care se numește rodiu sau rodier, este cultivată pe scară largă în Iran, India, Africa tropicală, Georgia, Armenia, dar și în California și Arizona. Rodia este fructul rodierului, unul plin de vitamine și antioxidanți.

Rodiei i se mai spune și fructul vieții, datorită calităților ei cu adevărat extraordinare. Poate deja se numără printre fructele voastre preferate sau poate abia acum o veți descoperi, mai ales că noi, la cumvăplace.ro, o folosim ori de câte ori avem ocazia în rețete delicioase.

Vedeți și SALATĂ DE CONOPIDĂ CU NUCI COAPTE și SALATĂ TURCEASCĂ CU RODIE

Rodia are puține calorii, multe fibre, vitamine și antioxidanți, ceea ce o transformă într-un adevărat scut împotriva multor afecțiuni. Este bogată în vitamina C, acid folic, vitaminele A și E (denumită și vitamina tinereții) și are de mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. Rodia are un indice glicemic mic, 35, fiind unul dintre fructele recomandate diabeticilor. Mai multe legume și fructe cu indice glicemic mic găsiți aici.

Atenție! Dacă urmați un tratament pentru reglarea tensiunii arteriale, consumați cu prudență sucul de rodie. Antioxidanții pe care îi conține pot interfera cu pastilele pe care le luați. Cel mai bine este să cereți sfatul medicului care vă are în grijă.

Cum alegeți rodia?

Toate arată frumos și vă fac cu ochiul. Alegeți-le însă pe cele grele, fără urme de lovituri pe coajă. 

Dacă vă doriți o rodie cu semințe dulci, potrivite mai mult pentru deserturi, alegeți fructul cu coaja mătuită, de culoare mai deschisă. 

Dacă vreți să adăugați semințe ceva mai acrișoare într-un sos pentru friptură sau într-o salată energizantă, alegeți rodia cu coajă roșie, strălucitoare. 

Dacă vreți să vă bucurați de un suc proaspăt stors, cel mai bun aparat este cel manual, tip presă.

Cum curățați rodia?

Vedeți aici cum am făcut noi. Efortul este minim și în mai puțin de 10 minute veți avea un bol plin de semințe suculente și strălucitoare.

Foto: pixabay.com