Supele, în general, dar și găluștele din făină de grâu, sunt mai degrabă întâlnite în bucătăria transilvăneană și în cea din zona Crișurilor decât în restul țării. Această supă de mazăre cu găluște de făină este un preparat inedit, pe cât de gustos, pe atât de ușor de făcut.
Supă de mazăre cu găluște de făină
Porții
4
porțiiTimp preparare
15
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
45
minutesIngrediente
2 morcovi
1 păstârnac
1 rădăcină de pătrunjel
400 g mazăre
2 l apă/ stoc de legume sau de carne
1 ceapă
Sare
Piper
Smântână de gătit
2 linguri de ulei
1/2 l ămâie (doar zeama)
- Pentru găluște:
1 ou
4 linguri de făină
Sare
Piper
Cum să faceți
- Taie mărunt rădăcinoasele (morcov, pătrunjel, păstârnac) și cubulețe ceapa.
- Încinge uleiul în vasul pentru supă și călește ceapa. Amestecă să nu se ardă și adaugă restul legumelor, mai puțin mazărea. Adaugă o ceșcuță de apă și lasă-le câteva minute, se înmoaie ușor. Adaugă apoi restul de apă și lasă să fiarbă 20-25 min. Pune apoi mazărea și zeama de lămâie.
- Între timp, pregătește găluștele: bate oul și adăugă treptat făina, un praf de sare și puțin piper, după gust. Trebuie să iasă un aluat destul de gros, însă lichid. Dacă aluatul e prea tare, adaugă 1-2 lingurițe de apă. Pune găluștele în supă, la fiert, cu o linguriță.
- Când mazărea și găluștele sunt fierte, potrivește gustul de sare și piper. Lasă supa să se răcească puțin (până nu mai ies aburi) și pune smântâna, după gust.
- Adaugă pătrunjel sau mărar, după cum vă place.
Sfaturi
- Adăugată în supa fierbinte, smântâna se poate tăia. Nu i se schimbă gustul, însă nu mai are același aspect.
Tags: mazăre
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete