Sutlac este un desert turcesc, foarte gustos și simplu de pregătit. La început, am crezut că este doar o budincă de orez cu lapte. Dar crusta aurie și gustul său cremos și bogat de lapte, ne-au convins că sutlac este un preparat special, diferit de rețeta pe care o știm deja cu toții.
Sutlac
Porții
4
porțiiTimp preparare
20
minutesTimp gătire
20
minutesTimp total
40
minutesIngrediente
100 g orez cu bob rotund
200 ml apă
500 ml lapte
1 galbenuș
120 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat
1 1/2 linguri de amidon
Cum să faceți
- Puneți orezul și apa la fiert. Respectați timpul de fierbere indicat pe pachetul de orez. După ce boabele au fiert, luați de pe foc.
- Între timp, într-un alt vas, puneți la fiert laptele cu zahărul și vanilia, gălbenușul bătut. Amestecați și când lichidul a ajuns la temperatura de fierbere adăugați orezul fiert.
- Separat, amestecați amidonul cu puțină apă și turnați apoi în oala cu lapte și orez.
- Amestecați încontinuu, pe foc potrivit, până compoziția de sutlac se îngroașă puțin.
- Turnați compoziția într-o tavă de copt, potrivită ca mărime. Puneți apoi tava într-o alta, mai mare. Turnați apă până ajunge la jumătatea tăvii în care avem orezul (exact ca la crema de zahăr ars).
- Dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 15-25 de minute. Dar, în funcție de cuptorul pe care-l aveți, timpul de coacere poate să difere. Important e să țineți în cuptor până ce deasupra orezului cu lapte se formează o crustă aurie.
- Chiar dacă vă va fi greu să rezistați, lăsați să se răcească și dați la frigider câteva ore. Orezul cu lapte în stil turcesc este mult mai gustos rece!
Rețetă video
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete