fbpx

Tartă cu praz și brânză

Tartă cu praz și brânză

Tartele cu blat crocant sunt printre preferatele noastre. Și nu putem spune care ne plac mai mult, cele sărate ori cele dulci. Așa că am făcut o singură porție de aluat pe care am împărțit-o în două. Dintr-una am pregătit o tartă cu praz și brânză, iar cu aluatul rămas sigur vom face, cât de curând, o tartă cu cremă de vanilie și fructe.

Tartă cu praz și brânză

Tartă cu praz și brânză

5.0 from 2 votes
Course: gustări / aperitiveDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

1

hour 
Timp răcire

2.15

ore
Timp total

1

hour 

20

minutes

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 500 g făină tip 000

  • 250 g unt, la temperatura camerei

  • 125 ml apă rece

  • 2 ouă

  • 7 g sare

  • Pentru umplutură
  • 3 fire de praz (doar partea albă È™i puÈ›in din cea verde)

  • 1 lingură de unt

  • 100 g brânză Cheddar rasă (sau altă brânză care se topeÈ™te)

  • 4 ouă

  • 400 ml smântână de gătit

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Pentru aluat, amestecaÈ›i într-un castron făina cu untul È™i sarea, dar nu pentru mult timp, doar cât să aveÈ›i o compoziÈ›ie granuloasă, ca un pesmet, să zicem.
  • BateÈ›i ouăle cu apa È™i turnaÈ›i peste amestecul de făină. AmestecaÈ›i uÈ™or, cât să încorporaÈ›i lichidele. AcoperiÈ›i castronul cu o folie È™i daÈ›i la rece pentru 2 ore.
  • După ce a stat la frigider, răsturnaÈ›i aluatul pe masa de lucru, modelaÈ›i-l È™i apoi îl împărÈ›iÈ›i în două părÈ›i. Una dintre ele o împachetaÈ›i în folie È™i o daÈ›i la congelator, pentru o altă tartă. Va rezista acolo 4-5 luni, aveÈ›i tot timpul să încercaÈ›i aluatul È™i cu o altă umplutură. AÈ›i putea face, de exemplu, un Quiche Lorraine.
  • Din aluatul rămas pe masa de lucru, întindeÈ›i o foaie pe dimensiunea tăvii de copt. AÈ™ezaÈ›i-l apoi pe tava pudrată cu făină È™i daÈ›i-o la congelator 15 minute. ScoateÈ›i È™i înÈ›epaÈ›i aluatul cu o furculiță, acoperiÈ›i cu o folie de aluminiu È™i răsturnaÈ›i deasupra boabe de orez sau de fasole. CoaceÈ›i 10 minute la 200 de grade. ÃŽndepărtaÈ›i boabele È™i folia È™i mai daÈ›i la cuptor 10-15 minute. LăsaÈ›i să se răcească bine.
  • ÃŽntre timp, pregătiÈ›i umplutura. CăliÈ›i prazul feliat în untul topit. PuneÈ›i-l apoi în coaja de tartă, TurnaÈ›i deasupra o parte din amestecul de ouă cu smântână, presăraÈ›i brânza È™i apoi restul de amestec lichid. SăraÈ›i È™i pipăraÈ›i È™i daÈ›i la cuptor, la 180 de grade 40-45 de minute.
  • Chiar dacă vă va fi foarte greu, lăsaÈ›i tarta să se răcorească 12- 15 minute înainte de a o felia.

Rețetă video

Tags: