Sunt plante la îndemână și de cele mai multe ori le folosim pentru aromatizarea mâncărurilor, dar dacă ne uităm mai atent la ele, o să observăm că toate au și proprietăți medicinale. De altfel, multe dintre ele erau folosite în medicina tradițională veche și chiar dacă nu le tratăm acum ca plante de leac, cu siguranță ne putem bucura de calitățile lor și dincolo de gust. Oricare dintre aceste plante poate fi adăugată într-un smoothie, pe o salată de crudități sau chiar în deserturi. Cu puțină atenție, le puteți păstra proaspete pentru mic-dejun sau cină!
Pătrunjel
- Antioxidant
- Vitaminele C, K, A (mai multă vitamina C decât lămâile și portocalele!)
- Are proprietăți diuretice și digestive.
- Ajută la recăpătarea unei respirații proaspete.
- Se adaugă proaspăt în salate și este vestit în salata tabbouleh.
Mentă
- Conține o mare cantitate de uleiuri volatile, cu proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, sedative, decongestionante, expectorante și este de mare ajutor la indigestie.
- Îngrijește cavitatea bucală.
- Este des folosită în Orientul Mijlociu pentru aromatizarea supelor, salatelor de legume și ca sos pentru carnea de miel.
- Adăugați-o la freshuri proaspete și pe salate de fructe.
Cimbru
- Bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. O porție de 100 de grame de frunze proaspete de cimbru oferă 160 miligrame de vitamina C.
- Reduce anxietatea.
- Adjuvant în problemele respiratorii
- Se consumă proaspăt sau deshidratat, la prepararea mâncărurilor, poate fi adăugat în omletă ori puteți face pâine de casă cu cimbru.
Mărar
- Este o bună sursă de antioxidanți și ajută la prevenirea îmbolnăvirilor.
- Conține vitamine vitale, esențiale pentru un metabolism optim.
- Este antiseptic și digestiv, dar ajută și la îmbunătățirea somnului.
- Se apropie sezonul cartofilor noi, iar cei cu mărar și unt sunt o adevărată delectare, dar puteți încerca și clătitele cu urdă și mărar.
Busuioc
- reduce colesterolul, are proprietăți antibiotice, iar extractul de busuioc poate fi un adjuvant în reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge
- protejează arterele de efectele nocive ale radicalilor liberi din organism
- este un relaxant recunoscut
- poate fi folosit proaspăt în orice salată, smoothie, limonadă sau pe înghețate ori semifreddo.
Rozmarin
- este de ajutor în menținerea sănătății sistemului digestiv, și cu proprietăți diuretice
- susține sistemul imunitar
- ajută la îmbunătățirea circulației dar și a memoriei
- gustul lui se potrivește cu dovleacul, varza și cartofii, dar și cu carnea de pasăre, de miel sau pește; își eliberează mai bine savoarea dacă îl mărunțești
Măghiran
- are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, digestive și antispastice
- este recunoscut pentru beneficiile lui în afecțiuni ale pielii, sistemului digestiv și celui nervos
- frunzele pot fi folosite, proaspete sau uscate, mai ales în bucătăria mediteraneeană, pentru aromatizarea cărnii sau a legumelor, dar poate acompania și ciupercile
- este parte a celebrului mix Za’atarar
Salvie
- este considerată detoxifiant excelent pentru organism
- în trecut era folosită ca tonic nervos, psihic, cu capacități de întinerire
- ajută la albirea danturii
- se folosește în aromatizarea cărnii roșii, albe sau a peștelui; este vedetă în rețeta de Saltimboca alla Romana. Crudă poate fi folosită în smoothie-uri cu banane, căpșuni ori fructe de pădure.
Surse documentare:
Healing Foods: Eat Your Way to a Healthier Life, 2013
https://www.encyclopedie-environnement.org/en/health/spices-aromatic-herbs-benefits-health/
https://www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices#TOC_TITLE_HDR_6
Foto: unsplash.com