fbpx

Cum se fierbe fasolea boabe

Ați putea spune ”ce mare lucru e să fierbi niște fasole”! Dar, ca de obicei, practica ne-a învățat că lucrurile nu stau chiar așa și că, exact cum spune o zicală românească, ”câte bordeie, atâtea obiceiuri”. Unii spun că se pune fasolea la înmuiat 8 sau 24 de ore, alții că o pun la fiert în apă rece, unii o pun la fiert în apă deja clocotită, unii schimbă apa de 3 ori, alții deloc, că se poate fierbe și în oala sub presiune, că e bine să pui bicarbonat ori zahăr în apă și…
Până la urmă, ce putem face să fierbem mai repede fasolea boabe?

Care metodă e mai bună? Care e mai rapidă? Care dintre aceste metode ne garantează că boabele vor fierbe uniform și că își vor păstra forma? Probabil că adevărul absolut nu îl are nimeni și, cumva, e bine să ne adaptăm metodele în funcție de fasolea pe care am cumpărat-o.

Tipuri de fasole:

Fasole albă

Este tipul de fasole care fierbe cel mai repede. Cea cu bob mare se folosește mai mult pentru ciorbe și salate. Cele cu bob mic sunt potrivite pentru iahnie și fasole bătută.

Fasole pestriță

Are coaja ceva mai groasă decât fasolea albă, acesta este și motivul pentru care fierbe ceva mai greu. Este minunată în iahnii și salate.

Fasolea roșie

Este un tip de fasole recomandat îndeosebi persoanelor care suferă de diabet, aceasta având un indice glicemic mai mic decât al suratelor sale. O puteți folosi în mâncăruri scăzute și în salate.

Fasolea neagră

Este considerată o fasole foarte valoroasă – conține antioxidanți, multe proteine, are indice glicemic mic, fibre și minerale precum fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, cupru și zinc. Este delicioasă în salate.

Cum se fierbe fasolea boabe – trucuri

 • Timpul de fierbere pentru fasolea boabe variază destul de mult – de la 45 minute până la 2-3-4 ore. Și asta pentru că depinde de soiul ales, de mărimea boabelor, de calitatea apei și nu în ultimul rând de vechimea fasolei. O fasole boabe de anul trecut va fierbe întotdeauna mai repede decât una de 2-3 ani. Dacă alegeți să o cumpărați dintr-un magazin, nu aveți cum să vă dați seama de aceasta, așa că din păcate e ca la loterie. Dar dacă o cumpărați din piață, și se dovedește că e o sursă de încredere, încercați să o cumpărați din același loc.
 • La fel ca în cazul orezului, și fasolea trebuie aleasă, oricât de bine vi se pare că ar arăta. Unele boabe pot fi stricate, puteți da și peste pietricele sau alte mizerii printre ele, așa că e mai bine să alegeți fasolea.
 • Înainte de a o pune la înmuiat, fasolea trebuie spălată în mai multe ape reci.
 • Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, lăsați fasolea la înmuiat câteva ore bune în apă călduță, de preferat din seara de dinaintea zilei în care vreți să o gătiți. În acest fel, boabele se hidratează și garantează fierberea mai ușoară. Și, la fel de important este locul în care lăsați fasolea la înmuiat. De preferat este să o lăsați într-un loc răcoros (cămară, balcon) sau în frigider. Altfel fasolea poate fermenta!
 • Dacă nu aveți atât de mult timp la dispoziție, dar totuși vă doriți să mâncați curând o mâncare de fasole, puneți boabele în apa deja dată într-un clocot și lăsați-o la înmuiat o oră. O proporție de luat în calcul – 100 g de fasole boabe/350 ml apă fiartă.
 • Nu o puneți la fiert în apa în care a stat la înmuiat.
 • Nu știm dacă e mit sau nu schimbatul apei de 3 ori, dar dacă aplicați această metodă înlocuiți-o cu apă fiartă în prealabil. Altfel, dacă puneți boabele fierbinți în apă rece, procesul lor de fierbere se oprește și riscați ca mai apoi să rămână nefierte. Timpul de fierbere al fasolei diferă de la soi la soi.
 • Când puneți la fiert fasolea, puteți adăuga în apă (în fiecare dintre cele 3 pe care le schimbăm), câte un vârf de linguriță de bicarbonat – 1/4 linguriță la 500 g boabe, iar fasolea chiar se vor fierbe mai repede. Și nu puneți sare în apa în care fierbeți fasolea!
 • Din clipa în care apa fierbe, dați focul la mic și puneți capacul. În acest fel, boabele vor fierbe liniștit și nu se vor sfărâma în timpul procesului de fierbere, destul de îndelungat de altfel.
 • Când ați ajuns în punctul de a găti fasolea, nu adăugați roșiile tăiate sau în conservă decât spre final. Aciditatea din roșii împiedică gătirea boabelor și, la fel, riscați să vă treziți cu fasole nefiartă bine în farfurie.
 • Dacă în timpul fierberii apa scade prea mult, completați întotdeauna cu apă fierbinte, nu rece.
 • Dacă vreți să folosiți fasolea pentru o iahnie, nu strecurați boabele imediat ce au fiert. Lăsați să se răcorească un pic. Iar dacă nu o folosiți în aceeași zi, puneți la frigider oala cu tot cu apa bine răcită. Gustul și textura boabelor se vor îmbunătăți, iar mâncarea va fi mai gustoasă.

Și dacă vi se face poftă de gustul fasolei boabe, dar nu aveți timp să așteptați s-o fierbeți, vă lăsăm mai jos câteva idei de rețete la care am folosit fasolea boabe la cutie. Dacă nu ați încercat-o, nici nu știți ce ați pierdut. Atât e de bună!!

FASOLE BĂTUTĂ CU CEAPĂ CARAMELIZATĂ – rețetă video
SALATĂ CU TON ȘI FASOLE BOABE
SALATĂ CU FASOLE BOABE – rețetă video
CIORBĂ DE FASOLE CU COSTIȚE AFUMATE – rețetă video
IAHNIE DE FASOLE CU AFUMĂTURĂ – rețetă video

Foto: unsplash.com